Березівська й Визирська громади обмінялись досвідом

Березівську міську ОТГ було створено два роки тому, у 2017 році. Окрім міста, вона має у своєму підпорядкуванні колишню Вікторівську сільраду, до якої входять села Ланове, Роздол та Вікторівка. За невеликий проміжок часу в цій ОТГ зроблено вже чимало: відкрито новий ЦНАП, прийнята стратегія розвитку громади, молодь долучається до праці на перспективу та розвиток власних населених пунктів. Минулого тижня голова громади та представник відділу освіти завітали до Визирської ОТГ, аби познайомитися зі своїми “колегами по лиману” (бо й у Березівської ОТГ також є вихід до Тилігулу).

Першою зупинкою став Першотравневий НВК. Сюди також завітали директори шкіл з Любополя та Визирки. Зустрілися у хабі “ПростоСвіт” за круглим столом. Обговорювали освіту, питання подальшого розвитку, роботи з бюджетом. Валентина Харламбова, начальник відділу освіти Визирської сільради, розповіла про те, як навчають учнів у громаді, чим вони харчуються та багато іншого.

Після цього для гостей провели екскурсію. Вони відвідали початкову школу, пройшлися хабом та кімнатою для розвитку найменших жителів села. Депутатка Визирської сільради Наталія Кириченко розповіла про те, що ця кімната користується дуже великим попитом серед місцевих.дитяча

З Першотравневого гості вирушили до Визирки. Йшли до школи та до Будинку культури, але їх зупинила центральна площа. Точніше млинці, якими пригощали жителів та гостей Визирки представники ГО “Команда розвитку”. Голові Березівки Валерію Григорашу така ідея – до смаку.

Ми бачили той доброустрій, який зробили у населених пунктах. Вразила площа у Визирці, млинці, які роздавали людям. Така сімейна атмосфера. І дуже добре, що люди, об’єднавшись у громаду, утворили одну родину. А влада робить для населення все, щоб вони були сім’єю”, – поділився Валерій Григораш, голова Березівської міської ради.
Відвідавши місцеву школу, Будинок культури та КП “Визирське джерело” – гості рушили до сільради.  Олександр Токменінов, перший заступник Визирського сільського голови, розповів гостям більш детально про майбутній розвиток громади та плани з будівництва нового містечка. І, звичайно, на зустрічі не оминути питання Тилігульського лиману. Обидві громади мають вихід до його узбережжя. А враховуючи те, що цю водну перлину наразі активно відроджують – стало доцільним спільно обговорити подальші кроки.
“Наша громада розташувалася з одного кінця Тилігульського лиману, а Березівська – з іншого. Ми обговорювали питання про співпрацю, в тому числі й з містом Южне, оскільки вважаємо, що у перспективі на цій території може буде сформовано цілий округ. І важливою складовою його успіху буде розвиток рекреації. Я сподіваюся, що це місце біля Чорного моря та Тилігульського лиману дійсно стане найуспішнішою курортно-рекреаційною зоною України”, – розповів Олег Кутателадзе, депутат Одеської обласної ради.

ГригорашОбмін досвідом дійсно корисний, особливо між тими громадами, які прагнуть розвиватися та дружити з сусідами.

“Це має дуже великий вплив на кожного з нас. Я сподіваюся, що наше спілкування буде продовжено. Ми запросимо наших сусідів до себе. Наш міський голова дуже комунікабельний і підтримує гарні відносини з усіма, а ми йому у цьому допомагаємо”, – сказала Оксана Іщенко, в.о. начальника управління освіти, молоді, спорту та культури, охорони здоров’я та соціальної політики виконкому Березівської міської ради.

Їм сподобалася група терміналів “ТІС”. Вони побачили великий масштаб компанії та виробництва, велику кількість людей. Саме завдяки цьому наша Визирська громада росте, бо йдуть кошти від податків. Ми вирішили, що будемо з ними й надалі співпрацювати”, – резюмував Валерій Стоілакі, голова Визирської сільської ради.

Після екскурсій Березівська міська громада запросила Визирську ОТГ на таку ж зустріч, але вже на своїй території.

Джерело – Лиманська Агенція Новин

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *