У жовтні на Одещині пройде два фестивалі: в Маяківській і Балтській ОТГ

Майбутні вихідні запам”ятаються мешканцям Одеси та області яскравими святами. Обидва фести відбудуться в рамках конкурсу “Малі міста – великі враження”, який профінансувало Міністерство культури України.
Зовсім мало часу залишається до найочікуванішої гастрономічної події цієї осені – фестивалю “Дністровські гостини”, який відбудеться в селі Маяки 4-5 жовтня.
5 жовтня селище Маяки запрошує відвідати Дністровський салон смаку, де будуть дивувати традиційними бессарабськими смаколиками та найбільшою кількістю рецептур рибної юшки. Для встановлення нового Національного рекорду України в номінації “Найбільша кількість рецептур рибної юшки” місцева влада шукає 20 учасників, які готові запропонувати оригінальний рецепт рибної юшки та самостійно приготувати її в рамках гастрономічного фестивалю “Дністровські гостини”.
Кожен учасник отримає іменний сертифікат учасника Національного рекорду України.

Спеціальним гостем свята стане зірковий гурт “Табула Раса”.уха
А 5 жовтня на гостини запрошує Балтська міська об”єднана громада, яка презентує Етнографічний кластер – простір, що формує культурну спільноту. 
Фольклор Поділля, етнографічна спільнота як дієвий механізм відродження звичаїв та обрядів – в центрі уваги проекту. Тут популярні разові заходи – «Пан Казан», театралізовані обрядові дійства, «Фестини для родини», встановлено Національний рекорд України щодо найдовшого столу з українськими стравами, фестивалі народних ремесел. Все це продемонструють на етнографічному подвір”ї, який закладе основи етнографічному кластеру”, – йдеться у запрошенні організаторів, балтської міської ради.
Також на заході можна буде побачити обряд «подільське весілля» та стати учасником дійства. “Традиції не вмирають, якщо громада їх підтримує”, – таке гасло Балтської громади, яка також виграла фінансування на проведення свого фестивалю від Уряду, в рамках конкурсу «Малі міста – великі враження».
Нагадаємо, «Малі міста – великі враження» – це конкурс культурно-мистецьких проектів громад з населенням до 50 тисяч людей, спрямований на розвиток культурно-економічного потенціалу територій через підтримку стартапів, що пов’язані із культурною спадщиною громад. Фінансування таких ініціатив відбувається за кошти грантової програми Уряду. Ідея конкурсу належить ГО «Інститут культурної політики», він уже другий рік поспіль реалізується Асоціацією міст України та Українським центром культурних досліджень за підтримки Міністерства культури України.
На впровадження культурно-мистецьких проектів громад у 2019 році Уряд виділив 50 млн грн, у конкурсі перемогли 74 проекти. З них 8 – від Одеської області.
Фестивалі за підтримки Міністерства культури відбулися вже в Біляївці, Любашівці, селі Корсунці, місті Рені та в Ананьєві.
Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *