Три нові ОТГ Одещини ризикують лишитись без бюджету на 2020 рік

Великобуялицька, Великоплосківська та Зеленогірська об’єднані територіальні громади ризикують не перейти на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом у 2020 році.

Поряд з ними – ще 40 ОТГ з інших регіонів України. Причина – невідповідність перспективним планам формування територій громад областей.

Напередодні Мінрегіон звернувся до обласних державних адміністрацій з проханням переглянути перспективні плани та усунути причини, які можуть завадити громадам перейти на прямі міжбюджетні відносини.

У відомстві пояснили, що бюджети об’єднаних територіальних громад (ОТГ) – це  бюджети ОТГ, створених згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, а також бюджети ОТГ, визнаних Кабінетом Міністрів України спроможними, у порядку, встановленому законом.

«У зв’язку з тим, що окремі об’єднані територіальні громади не передбачені перспективними планами формування територій громад областей, існує загроза невключення бюджетів таких громад до переліку місцевих бюджетів, які у 2020 році матимуть взаємовідносини з державним бюджетом та яким мають бути передбачені відповідні трансферти, що матиме наслідком соціальну напругу в суспільстві“, – йдеться у листі Мінрегіону, адресованому обласним державним адміністраціям.

Нагадаємо: в Одеській області ситуація вкрай невтішна: проект перспективного плану формування ОТГ в Одеської області досі не прийнятий обласною радою. Як відомо, останній варіант цього документу депутати навіть не допустили до розгляду на одній з останніх сесій. Тим часом громади, які створюються на території області, вносять в окреслених межах вже “по факту”.

Таке ставлення народних обранців до процесу утворення ОТГ на Одещині не раз критикували в Асоціації міст України. Так, в Одеському регіональному відділенні вважають: незважаючи на зусилля Одеської ОДА, яка сприяє реформі децентралізації, розробляє і подає на затвердження нові територіальні громади, – обласна рада ці процеси фактично саботує. Окремі депутати облради подекуди навіть виступають проти утворення громад на своїх округах, тим самим ставлячи в нерівні умови мешканців територій, де громади не утворилися, порівняно з тими, які вже розпочали зміни на своїх територіях.

Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода у коментарі журналістам висловив сподівання, що обласні державні адміністрації якнайшвидше вирішать це питання, адже зараз Мінфін формує проект Державного бюджету на 2020 рік. Нагадаємо, що проект держбюджету, відповідно до законодавства, Уряд направляє на розгляд парламенту до 15 вересня.

Наразі бюджети трьох громад Одеської області, – Великобуялицької, Великоплосківської та Зеленогірської ОТГ, визнані такими, що не відповідають перспективному плану та не визнані Кабінетом Міністрів спроможними.

Нагадаємо, перші місцеві вибори в цих ОТГ

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *