Препарати для онкохворих скоро надійдуть в Одеську область – МОЗ

Препарати для пацієнтів з онкозахворюваннями, закуплені за кошти держбюджету, невдовзі будуть розподілені в регіони. Про це повідомили в Міністерств охорони здоров’я України.

Перші ліки, закуплені через міжнародну організацію Crown Agents, вже поставили в Україну. Це рекордно оперативні поставки, яких МОЗ України вдалося досягти завдяки ефективним процедурам державних закупівель через міжнародні організації.

Зокрема, вже поставлені такі препарати, як хлорамбуцил, кальцію фолінат, інтерферон альфа-2b. Препарат інтерферон, який має імуномодулюючу, антивірусну та протипухлинну біологічну активність, уже прибув майже в повному обсязі. Це дозволить найближчим часом забезпечити майже всю заявлену потребу інтерферону.

Крім того, найближчим часом в Україну прибудуть іще 7 найменувань препаратів для лікування дорослих із онкозахворюваннями. Усі ліки відповідають міжнародним стандартам якості.

Оскільки у 2014 році тендери на закупівлю життєво важливих ліків майже за всіма державними програмами відбулися лише наприкінці року, то графік подальших поставок суттєво зсунувся. Тому налагодження графіків поставок та синхронізація закупівель із бюджетним циклом стало одним із ключових завдань для державних закупівель. Щороку МОЗ України вдається оптимізувати ці процеси і сприяти максимально оперативному постачанню ліків для пацієнтів.

Торік МОЗ України вперше вдалося сформувати номенклатури (перелік ліків, які закуповуються через міжнародні організації) на наступний рік ще в грудні. Це дозволило здійснити закупівлі в рекордно швидкі строки та отримати перші поставки ліків вже в липні.

Крім того, перелік експертних груп із супроводу закупівель суттєво оновився. Загалом до 29 груп увійшло 82 фахівці, лікарі та представники громадськості, з яких третина раніше не брала участі в експертних групах. Нових та високопрофесійних експертів вдалось залучити саме завдяки публічності процесу формування експертних груп, що відбулося вперше.

У Державному бюджеті на 2019 рік на закупівлі ліків передбачено 6,6 млрд грн, з них на напрям дорослої онкології – понад 1,3 млрд грн. Загалом сьогодні 90% препаратів за напрямом дорослої онкології купуються дешевше, аніж у 2014 році.

Нагадаємо, нещодавно в Україну прибув ефективний препарат для лікування хворих із раком крові – аспарагіназа. Він буде доступний пацієнтам у медзакладах безоплатно.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *