На нову забудову треба мораторій, якщо міста не оновлять генплани до кінця 2020 року – Парцхаладзе

На сьогодні жодне з міст-мільйонників в Україні не внесло зміни до генеральних планів населених пунктів згідно з новими ДБН «Планування і забудова територій». І якщо до кінця 2020 року чинні геплани не будуть оновлені відповідно до цих норм, в Україні потрібно ввести мораторій на нову забудову.

Про це сказав заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе в інтерв’ю Українському радіо.

«Поки що це ніхто не зробив. І це також дискусія. Ми хочемо розробити мораторій: якщо міста не ввели ці зміни, вони не мають права будувати. Якщо немає змін до генплану, то, наприклад, Київ всі зміни може робити через Кабінет Міністрів України. Якщо ми беремо місто у регіонах, якщо у нього немає сучасного генерального плану відповідно до наших будівельних норм, тоді це місто повинно вийти на обласний рівень. Так ми хочемо стимулювати», – сказав Лев Парцхаладзе.

За його словами, саме місцева влада має контролювати та регулювати законність забудови наших міст.

«У кожному місті є три центри впливу: бізнес, громадськість та влада. У нас є перекіс: або бізнес впливає, або громада. Треба, щоб саме місцева влада управляла цими проблемами, адже це розвиток того чи іншого населеного пункту. Якщо ми ввели таке поняття, як «блакитна лінія», треба це швидко зробити і закрити питання з поверховістю, і тоді не буде проблем з хмарочосами», – пояснив заступник Міністра.

Відтак, згідно з новими державними будівельними нормами, в Україні з’явилися такі нові поняття, як «блакитні лінії» забудови, які регулюють висотність у містах і їх загальний силует, а також «зелені лінії», які забороняють забудову у зелених та інших цінних ландшафтних зонах. Тепер відповідно до цього в чинних генеральних планах міст мають з’явитися нові розділи, присвячені цим лініям обмеження. І місцева влада має чітко контролювати їх виконання при видачі нових містобудівних умов і обмежень.

Також новими нормами вперше введено граничні показники щільності населення мікрорайону. Це 150-450 осіб на гектар, які допускається перевищувати лише в крупних та найкрупніших українських містах максимально на 20%, тобто до 540 осіб на гектар.

Загалом в нових ДБН міститься близько 50 якісних змін для безпеки і комфорту людей.

За словами Лева Парцхаладзе, оновлені державні будівельні норми – це найсучасніші норми та правила, які використовуються в країнах Європи, і зараз вони мають втілюватися і в Україні.

Довідково

Нові ДБН Б.2.2-12:2018 «Планування і забудова територій» були розроблені на заміну попередніх будівельних норм, що регулюють містобудування, які діяли ще з 1992 року. Вони офіційно набули чинності 1 вересня 2018 року.

Крім цього, з 1 жовтня 2019 року на заміну цих норм вступлять в дію оновлені ДБН Б.2.2-12:2019 «Планування та забудова територій», які зберігають ті ж самі вимоги щодо ліній обмежень та щільності забудови в населених пунктах.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *