Мери Одещини беруть участь у Муніципальному форумі Асоціації міст України

21 жовтня 2024 року розпочав роботу XVIIІ Український муніципальний форум «Єдність для Перемоги та відновлення України», організований Асоціацією міст України. У заході беруть участь голови громад Одеської області, народні депутати України, представники міжнародних організацій.

З вітальними словами до учасників Форуму звернулися:

Віталій Кличко, Голова Асоціації міст України, Київський міський голова,

Катаріна Матернова, Посол Європейського Союзу в Україні,

Карло Формоза, Надзвичайний і Повноважний Посол Італійської Республіки в Україні,

Олександр Корнієнко, Перший заступник Голови Верховної Ради України,

Тім Пранге, Повірений у справах Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні.

Віталій Кличко підкреслив важливість єднання з міжнародними партнерами та всередині країни заради якнайшвидшої Перемоги України та відновлення. Він розповів про роботу Асоціації міст України для посилання спроможності кожної громади, а також закцентував увагу на необхідності захисту службовців і посадовців муніципалітетів від тиску правоохоронців, силових структур.

«Сьогодні масово через численні оперативні дії правоохоронців, їх клопотання до судів, заблокована робота багатьох муніципалітетів чи комунальних підприємств. Люди або відсторонені, або обмежені в виконанні своїх обов’язків, або деморалізовані. Часто це ті фахівці, яких ніким замінити для надання необхідних мешканцям послуг. Правління Асоціації міст України ухвалило рішення про посилення юридичної служби Асоціації, щоб допомогти всім, хто цього потребує», – наголосив Віталій Кличко.

Катаріна Матернова відзначила стійкість українських муніципалітетів та висловила їм підтримку. Вона підкреслила три головні тези:
– децентралізація є однією з найуспішніших реформ, що підтверджується ключовим внеском муніципалітетів у стійкість України з перших днів повномасштабного вторгнення;
– місцеве самоврядування та громадські організації відіграють важливу роль у відновленні, модернізації України та на її шляху до членства в ЄС;
– близько 1 мільярда євро в межах 1-го компоненту «Ukraine Facility» спрямують на потреби відновлення, відбудови та модернізації субнаціональних органів влади України. Так само, Інвестиційна рамкова програма для України продовжить підтримувати проєкти на рівні муніципалітетів.

Карло Формоза підкреслив, що міжнародна співпраця між муніципалітетами є фактором, який може допомогти швидко та ефективно реагувати як на нагальні, так і на довгострокові виклики. Громади завжди були і залишаються ключовим рушієм відновлення країни. Він зазначив, що Конференція відновлення України 2025 (URC), яка відбудеться в Італійській Республіці, має на меті мобілізувати подальшу міжнародну підтримку для відновлення, реконструкції, реформування та модернізації України.

Олександр Корнієнко відзначив, що XVIIІ Український муніципальний форум «Єдність для Перемоги та відновлення України», вчасно та символічно відбувається у період, коли йде активне напрацювання бюджетного процесу, на старті опалювальний сезон, тому широке представництво органів місцевого самоврядування дозволить напрацювати пропозиції та ефективні рішення найбільш болючих проблем. Він наголосив, що спроможність великих і малих громад – це пріоритет роботи влади на усіх рівнях.

Перший заступник Голови Верховної Ради України звернув увагу присутніх, що особливий фокус уваги зосереджено наразі і на питаннях збереження людського капіталу.

Тім Пранге запевнив очільників громад у незмінній підтримці та солідарності Німеччини з українським народом. Він наголосив на важливості зміцнення місцевого потенціалу для стійкості України, а також для її відновлення. Тім Прагне закликав усіх до спільної роботи над боротьбою з корупцією на всіх рівнях і на шляху інтеграції до ЄС та покращення бізнес-клімату.

“Прогрес не є лінійним, але я впевнений, що через рік ми побачимо ще більше результатів“, – сказав Тім Пранге.

Модерував відкриття Форуму Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.

  

  

Робота Форуму продовжується за Програмою: 

21 жовтня 2024 – День Діалогу,

22 жовтня – День Єдності.

Джерело – Асоціація міст України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *