Шкільні харчоблоки переходять на європейську систему НАССР. Як це працює? ВІДЕО

На Одещині поступово модернізують систему шкільного харчування, впроваджуючи у закладах освіти систему НАССР (від анг. Hazard Analysis and Critical Control Points). Вона передбачає постійно діючі процедури, засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, дотримання гігієнічних вимог до харчових продуктів на всіх стадіях їх виробництва та обігу.

Протягом 2021 року кілька громад Одеської області приєдналися до пілотного проєкту запровадження нової системи. Серед них – Красносільська, Визирська, Кілійська, Тарутинська, та поступово приєднуються інші заклади. Проте, щоб перейти на нові правила, потрібно виконати низку вимог, пояснюють фахівці.

Адже ланцюг контролю стосується не лише виробників сировини та готових харчових продуктів, а й транспортних та складських організацій, підприємств торгівлі та громадського харчування. Заклади освіти – одна з таких ланок контролю, а постачальники харчових продуктів мають поетапно впроваджувати цю систему.

У систему контролю входить нагляд за належним утриманням робочих площ, обладнання, санітарними та гігієнічними умовами, станом здоров’я працівників. Всі ці та багато інших факторів потребують певної уваги зі сторони керівників закладів дошкільної та середньої шкільної освіти. Консультаційну допомогу з впровадження новітніх підходів у менеджменті надають експерти. Серед них – Іван ПОЛЮХОВИЧ, який працює зі школами Красносільської територіальної громади.

На його думку, освітні заклади Одещини об’єднує спільна проблема – не завжди якісна питна вода, тому радить керівникам шкіл та садочків частіше її контролювати.

“Я би рекомендував вжити всіх заходів, щоб забезпечити повноцінний аналіз цієї води, за можливості встановлювати системи доочистки води, якісної фільтрації, і за необхідності – додаткового мінералізування. і, відповідно, заключення договорів на обслуговування даного обладнання”, – ділиться фахівець.

Важливі тези, які потрібно врахувати під час запровадження системи НАССР:

1. Стосується лише безпечності харчових продуктів і не стосується їх якості.

2. Запобіжний інструмент контролю за небезпечними факторами.

3. Не гарантує безпечності харчових продуктів, а лише зменшує ризик виникнення випадків щодо загрози їх безпечності.

4. Не автономна програма. Її основа — це система заходів контролю, що складається з програм-передумов, які потрібно запровадити й належно підтримувати. Контроль за реалізацією вимог чинного законодавства щодо впровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР, покладено на Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Довідково. Всесвітньою організацією охорони здоров’я була розроблена система НАССР (Hazard Analysis and Critical Control Point – прим. ред.). Це перший міжнародний стандарт, на підставі якого можна впровадити та сертифікувати систему менеджменту безпеки харчової продукції. Вона діє у всіх закладах громадського харчування: у кафе, ресторанах, їдальнях тощо.

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *