Перший у світі: на Одещині відкрили музей молдавського художника Міхая Греку. ВІДЕО

У селі Семисотка, яке постало із довгого забуття у Петропавлівській громаді на Одещині, відкрили перший у світі музей народного художника Молдови родом з цих місць, – Міхая Греку. На зустріч завітали голови громад Одещини та сусіди, примари з Молдови, території яких межують з Одещиною.
На заході побувала СИЛА ГРОМАД.
музейІніціатором визначної події став Олександр Паларієв, зановник центру етно-екотуризму “Фрумушика-нова” з Бессарабії, саме він по крупинкам збирає історію рідного краю, для того щоб зберегти пам’ять про людей, які її прославили.
Зафіксувати подію у Книзі рекордів України прибула з Києва Лана Ветрова: наразі це єдиний у світі музей художника, і звичайно, перший в Україні. У якості нагороди диплом від проекту пані Лана вручила голові Петропавлівської громади.
“Ми шануємо пам’ять всіх людей, які виросли тут, на нашій землі і прославили наш край. І я сподіваюсь, що це не останній наш рекорд. Завдячую Олександру Паларієву за ініціативу, за споносорську допомогу у відкритті цього музею”, – сказала голова громади Оксана ЧЕРНОВА.
До речі, у Молдові немає музея М. Греку, та робота над цим ведеться, всі експонати зберігаються в його доньки Тамари.
Як поділився на зустрічі головний натхненник створення музею Олександр Паларієв, робота почалася ще з лютого 2024 року. Спершу виділили окремий будиночок, там розмістили старовинні предмети та копії картин митця. Далі велась робота над його наповненням: так, шістнадцять художників з України відтворили полотна Міхая Греку, бо оригінали з радянських часів зберігаються в музеях Третьяковської галереї в Москві, які на жаль, нам зараз недоступні.
Хай це буде маленьким прикладом для великої держави, уряду Молдови, щоб вони вирішили питання з облаштуванням музею Міхая Греку у Кишиневі. Я познайомився з донькою художника, вона розповіла про всі складнощщі, яку були на шляху її батька”, – повідомив Олександр ПАЛАРІЄВ, ініціатор події. 
ПаларієвПан Олександр висловив сподівання, що для облаштування великого музею Міхая Греку з’явиться можливість залучити кошти з європейського гранту: він може з’явитися в Кишиневі, але маленька галерея з копіями робіт митця зберігатиметься і в Семисотці, або у рідному селі Фараонівка, де народився художник.
“В державі, в якій триває війна, відкриваються музеї, – у такої держави є майбутнє, тож нам є чому повчитись у вас. І дійсно, може не завжди ставиться акцент у розвитку громад на культуру. Насправді це не так: саме культура є базисом дя подальшої сумісної побудови стійких регіонів”, – поділилась Валерія Суручану, директорка історичного музею міста Кишинеу.
Цікавим моментом відкриття музею стала пропозиція пана Олександра не перерізати стрічки на вході, адже вони символізують кольори українського і молдавського прапорів. Їх символічно підняли над головами візитерів, поки вони заходили до садиби музею.
марка
The Girls from Ceadir-Lunga 1960. Mihai Grecu 2002

Молдавські гості завітали з подарунками від історичного музею, який працює у школі села Копчак, що межує з Петропавлівською громадою: це старовинні вишиті рушники і сорочки, які стануть оригінальним оздобленням для галереї митця.

Цікаво, що народився Міхай Греку (1916-1990) в сусідньому селі Фараонівка, навчався в Четатя-Албе, це колишня назва міста Білгород- Дністровський на Одещині, тодішня Румунія. А вже передавав своє мистецтву учнів у Кишиневі.

Видатний художник є автором 500 полотен, писав образи з сільського життя, побутові сценки, колоритні обличчя жителів Бессарабії, за які автору деколи перепадало на горіхи. Приміром, картина “Дівчата з Чадир-Лунги”, яку радянські партійщики не дозволили виставляти на експозиціях, за занадто виражену… національність гагаузів. Бо бути собою в радянську епоху було небезпечно, як і українським митцям.

На жаль, про видатних земляків ми ще мало знаємо. Проте завдяки небайдужості місцевих пошуковців маємо про кого згадати, а відтепер і осягнути їх спадок.

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *