Місця терору та братські могили: в Одесі опублікували цифровий каталог 78 історичних поховань

В Одесі опублікували цифровий каталог історичних поховань “Місця скорботи Одеси”. Він містить інформацію про 78 об’єктів: кладовища, знищені некрополі, поодинокі поховання в межах міста, військові братські могили, місця Голокосту та місця терору.

Про це повідомили в Одеській міській раді.

Там зазначили, що цей каталог є найбільшим подібним зібранням в Одесі та першим з трьох запланованих до публікації цього року.

Коли говорять, що з Одесою асоціюють мало українських культурних діячів, можна відкрити каталог на статті про поховання “Шостого кілометра”. Це наша Биківня, це наш Сандармох. До 1939 року 8100 людей з Одеси засуджено до страти. Близько 5000 останків поховано в цьому страшному місці”, — розповів історик-дослідник, керівник проєкту зі створення каталогу поховань та керівник ГО “Суспільство та історична спадщина” Олександр Бабіч.

В Одесі опублікували каталог 78 історичних поховань
Головна сторінка каталогу поховань Одещини. Скриншот з сайту stiks.od.ua

Над цифровим каталогом некрополів і поодиноких поховань фахівці працюють з 2020 року. Останній рік наповнення сайту підтримали в рамках “Підтримки реалізації Стратегії культурного розвитку Одеси”. Роботу планують продовжувати, адже нові місця поховань часто знаходяться абсолютно випадково, додали у міськраді.

Команда ГО “Суспільство та історична спадщина” просить писати та повідомляти про знайдені поховання для подальшого дослідження та включення до каталогу.

One thought on “Місця терору та братські могили: в Одесі опублікували цифровий каталог 78 історичних поховань

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *