В Україні діагностуватимуть якість повітря за європейським стандартом

Кабмін  ухвалив зміни до порядку проведення моніторингу атмосферного повітря. Відтепер визначення індексу якості повітря в Україні відбуватиметься за стандартами Євросоюзу. 

Про це повідомляє Міндовкілля.

Ці зміни мають стратегічне значення для впровадження європейських стандартів якості повітря в Україні та реалізації реформи системи моніторингу довкілля, передбаченої Законом від 20 березня 2023 року № 2973.

Над розробкою змін у систему моніторингу за якістю повітря працювали 30 фахівців.

«Наразі система моніторингу атмосферного повітря в Україні не дає повної картини його стану. Саме тому ми поступово впроваджуємо комплексний та систематичний збір даних, який дозволить проводити відповідний аналіз. І на його основі ухвалювати управлінські рішення. З прийняттям цього рішення Уряду ми стали на крок ближче до системи моніторингу атмосферного повітря європейського зразка», – зазначив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

Одним із ключових нововведень є впровадження в Україні індексу якості повітря на основі європейського зразка. Щоб цей індекс почав діяти якнайшвидше, команда Міністерства охорони довкілля працює над підготовкою необхідних підходів та критеріїв для його впровадження.

Постанова також встановлює чіткі вимоги до оцінки якості повітря в різних зонах та агломераціях, удосконалює процедуру затвердження та виконання програм моніторингу, та робить впровадження заходів з управління якістю повітря більш прозорим у зонах, де рівні забруднення перевищують встановлені граничні показники.

One thought on “В Україні діагностуватимуть якість повітря за європейським стандартом

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *