Шампань і Порт-Аненталь: на Одещині з’являться населені пункти з новими назвами

20 березня, парламенстський комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування підтримав перейменування села Надеждівка Арцизької громади в Шампань.

Про це у своєму телеграм-каналі повідомив народний депутат України Олексій Гончаренко.

Додамо, що у серпні минулого року для села Надеждівка планували надати на громадські обговорення два варіанти перейменування. У першому випадку село пропонували перейменувати на село Надіївка, тим самим довівши найменування до стандартів державної мови. Ініціатором такої зміни назви виступив староста села Надеждівка Дмитро Терзі. Він тоді розповів, що громадськість також хоче повернути населеному пункту історичне найменування Гоффнунгсфельд (у перекладі з німецької — поле надії). Бо ж Надеждівка була заснована в 1864 році німцями-колоністами. А ця назва існувала до 1944 року, доки радянська влада просто переклала німецьку назву на російській лад. Але в цьому історичному варіанті перейменування є суттєвий недолік — його дуже важко вимовляти.

Крім того, парламентський комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування та регіонального розвитку та містобудування зробив рішучий крок у перейменуванні портового міста на Одещині. Як стало відомо в Південному міжрегіональному відділенні Інституту національної пам’яті, комітет рекомендував Верховній Раді перейменувати Южне на Порт-Аненталь.

Таке рішення комітет Верховної Ради ухвалив, тому що місцева влада в листопаді 2023 р. відмовилася змінювати назву свого міста на українське Південне.

На сесії міської ради вже у  грудні депутати так і не дійшли єдиної думки щодо нової назви. Найбільше народних обранців (6 депутатів, у тому числі міський голова Володимир Новацький) проголосували за варіант «Південне». Троє підтримали назву Порт-Анеталь і лише один — Оріяну.

Решта депутатів у голосуванні не брала участі, вони вирішили дочекатися офіційної відповіді на свій запит до Нацкомісії щодо стандартів державної мови. Проте відповідь так і не надйшла.

Підбиваючи підсумки голосування Володимир Новацький зазначив, що оскільки жоден із варіантів назви не набрав більшості голосів, тепер нову назву визначить парламент.

Чому саме така назва?

Варіант назви Порт-Аненталь був запропонований на честь поселення німецьких колоністів, яке знаходилося поряд із сучасним містом, як стверджують історики.

One thought on “Шампань і Порт-Аненталь: на Одещині з’являться населені пункти з новими назвами

  1. Идиоты не способные ничего делать, кроме как переименовывать города и улицы.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *