Нові маршрути: в Одесі безкоштовно навчають жінок на курсах водіїв трамваїв

Лілія Алєксєєва вчиться керувати трамваєм. Для цього жінка проходить курс на підприємстві “Одесміськелектротранс”. Після теоретичної підготовки жінка здобувала нові навички за кермом, цей процес контролювала її наставниця:

На початку завжди складно, тому що ти нічого не розумієш, наставники нас вчать пояснюють. А потім, коли ти вже трошки знаєш, то легше. Я завжди, як то говориться, з молодості мріяла бути водієм. Я не думала, що саме трамваю, але я хотіла бути саме водієм”, — розповіла жінка.

В Одесі організували безкоштовні курси для водіїв трамваїв та тролейбусів

Її наставниця Тетяна Стасюк працює водієм трамвая понад сорок років. До кожного учня потрібен свій підхід, зазначила жінка:

Знати техніку треба, по-перше, рухомий склад, салон знать: що в салоні, що під вагоном. По їзді, а все впирається у їзду, ми спочатку приймаємо, навчаємося, потім починаємо виїжджати на лінію, на легкі маршрути, потім на складні, в місто, щоб учні не боялися автівок”.

В Одесі організували безкоштовні курси для водіїв трамваїв та тролейбусів
Тетяна Стасюк. Фото: Суспільне Одеса

Для теоретичної підготовки майбутні водії займаються щодня з понеділка по п’ятницю. Вивчають електрообладнання, правила дорожнього руху та охорону праці. В групі 15 людей. Серед них – Христина. Жінка розповіла, що до цього працювала у медичній та торговій сферах і ніколи не сиділа за кермом.

Ось захотілося стати водійкою трамвая, мені подобається їздити в них як пасажирка і хочеться їздити як водійка. Навчання дається десь важкувато, а десь навіть і легко. Правила дорожнього руху розумію поки що, хоча не воджу автівку. Я пішохід”.

В Одесі організували безкоштовні курси для водіїв трамваїв та тролейбусів
Христина (зліва) за навчанням. Фото: Суспільне Одеса

Навчання триває 18 тижнів. Після учні повинні скласти іспит та отримати водійське посвідчення, розповіла методистка учбового комбінату КП “Одесміськелектротранс” Ольга Романова:

Після закінчення курсів всі гарантовано працевлаштовуються на наше підприємство. Це означає, що вони гарантовано отримують соцпакет, а це оплачувані лікарняні, відпустка, а також вони мають цікаву роботу з гнучким графіком. Іногороднім надається гуртожиток”.

В Одесі організували безкоштовні курси для водіїв трамваїв та тролейбусів
Безкоштовні курси для водіїв трамваїв та тролейбусів. Фото: Суспільне Одеса

Зарплата водія трамвая складає щонайменше 15 тисяч гривень, зазначила Ольга Романова. Курс безкоштовний. Приймають усіх, в кого немає медичних протипоказань та виповнився 21 рік. Наразі триває новий набір на курс водія тролейбуса.

Джерело – Суспільне Одеса

2 thoughts on “Нові маршрути: в Одесі безкоштовно навчають жінок на курсах водіїв трамваїв

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *