Україна збирається відновити роботу консульства в “Придністров’ї” — МЗС

Україна готова розглянути відновлення надання консульських послуг на виїзді на території Придністровського регіону Молдови, який являє собою територію невизнаної так званої “Придністровської Молдавської республіки”.

Про це повідомляє МЗС України.

19 лютого, спецпосол Міністерства закордонних справ України Паун Роговей зустрівся з віцепрем’єр-міністром Республіки Молдова з питань реінтеграції Олегом Серебряним і лідером Придністровського регіону Республіки Молдова Вадимом Красносельським.

Під час зустрічі учасники обговорили вирішення економічних і соціально-гуманітарних проблем між Кишиневом і Тирасполем.

Українська влада висловила свою повну підтримку мирному розв’язанню конфлікту в Придністров’ї з дотриманням суверенітету і територіальної цілісності Молдови в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Крім того, Київ заявив про свою рішучість реагувати на будь-які дії, спрямовані на втягування Придністров’я в конфлікт між Росією та Україною, а також на дестабілізацію обстановки в Молдові загалом. За даними Міністерства закордонних справ, Україна підтримує виключно мирне врегулювання придністровського питання зі збереженням суверенітету і територіальної цілісності Молдови в межах її міжнародно визнаних кордонів.

На додаток, Україна підтвердила свою позицію щодо неефективності формату “5+2” через участь у ньому Російської Федерації.

Київ закликав до негайного виведення російських збройних сил із Придністров’я, до утилізації боєприпасів на складах у с. Колбасна і до зміни формату місії на Дністрі з військового на цивільний.

Водночас Україна висловила готовність розглянути питання про відновлення виїзних консульських послуг для громадян України на території “Придністров’я”. Однак для цього є дві вимоги:

  • необхідно забезпечити безпеку для українських консульських співробітників;
  • гарантувати дипломатам безперешкодне переміщення до/з місця проведення виїзних консульських дій.

Водночас представник Тирасполя підтвердив готовність до співпраці з Кишиневом щодо відкриття нових транспортних маршрутів для українського експорту.

One thought on “Україна збирається відновити роботу консульства в “Придністров’ї” — МЗС

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *