Тарутинська і Бородінська громади підшукують нові назви своїм населеним пунктам

Про це повідомили у Бородінській та Тарутинській селищних радах.

Варто зауважити, що до повноважень селищних рад відноситься лише надання пропозицій, у разі відсутності яких перейменування буде проведено Верховною Радою до 27 квітня 2024 року на підставі пропозицій Українського інституту національної пам’яті (УІНП)

У зв’язку з цим Бородінська селищна рада та ініціативна група Тарутинської громади вже спрямувала листи до Українського інституту національної пам’яті щодо виключення з Переліку назв населених пунктів, що містять символіку російської імперської політики: смт Бородіно, села Нове Тарутине Бородінської громади та смт Березине, смт Тарутине, села Малоярославець Перший та Малоярославець Другий Тарутинської громади.

Проте обидві громади отримали від УІНП однакову відповідь про те, що назви зазначених населених пунктів відповідно до підпункту «є» пункту 4 частини першої статті 2 Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» належать до символіки російської імперської політики, а подальше функціонування вказаних назв, згідно з пунктом 1 частини першої статті 2 Закону, є пропагандою російської імперської політики.

У зв’язку з цим у селищних радах звернулися з проханням до мешканців громад з відповідальністю та порозумінням віднестись до надання пропозицій нових назв населених пунктів.

Наразі до Бородінської селищної ради надійшла лише одна офіційна пропозиція щодо перейменування смт Бородіно від вчителя Бородінського ліцею (Д. Абаржи) – це Буджак. Проте до Тарутинської селищної ради надійшли дві пропозиції щодо перейменування смт Тарутине, одна з яких також Буджак, інша – Бессарабське. Через те, що Бородінська громада внесла пропозицію раніше, у Тарутинській громаді залишається лише варіант перейменування смт Тарутине в смт Бессарабське. А ось щодо перейменування смт Березине надійшли дві пропозиції: Березневе та Берестяне.

Однак, у Бородінській громаді все ще мають надію зберегти стару назву, тому на загальних зборах було прийнято рішення створити ініціативну групу, якій було доручено підготувати та направити до суду позов до УІНП щодо виключення з Переліку назв населених пунктів, що містять символіку російської імперської політики – смт Бородіно.

Проте вже 27 січня 2024 року закінчується термін для прийняття Верховною Радою України пропозицій щодо перейменування населених пунктів. Тому Бородінська селищна рада вирішила з метою можливості очікування Ухвали суду та відтермінування прийняття рішення, залишити проведення сесії з цього питання на останні дні. Тому у разі, якщо до сесії Бородінської селищної ради, яка відбудеться 25 січня, Ухвали суду щодо припинення будь-яких дій щодо перейменування смт Бородіно не буде, то робоча група з питань перейменування населених пунктів по Бородінській селищній територіальній громаді має підготувати проєкт рішення про затвердження нових назв населених пунктів та надати пропозиції Верховній Раді України.

У Тарутинській селищній раді також звернулися до мешканців із закликом взяти активну участь у наданні пропозицій або підтриманні запропонованих нових назв для перейменування смт Тарутине та смт Березине. Свої пропозиції з обґрунтуванням мешканців громади просять надати до 14 січня до Тарутинської селищної ради.

Зазначається, що у разі, якщо до 14 січня не надійде інших пропозицій, робоча група з питань перейменування населених пунктів, враховуючи наявні пропозиції, підготує проєкт рішення про затвердження подання щодо перейменування населених пунктів, на позачергову сесію Тарутинської селищної ради, яка відбудеться 16 січня.

Наразі мешканці Тарутинської громади у соцмережах вже почали висувати свої варіанти. Серед запропонованих назв селищу Березине є такі: Березне, Березинське, Бессарабія, Березневе, Березівка, Березнове, Берестяне. Поки що серед них найбільшу прихильність зібрала назва Березне. А ось селище Тарутине пропонують перейменувати на: Чукрак, Бесарабське, Анчокрак, Зелене, Джерело, Рідне тощо. Серед цих назв найбільш вподобаним є Чукрак.

Зазначимо, що причиною для перейменування селища Тарутине є назва на честь російського села Тарутине, звідки почався контрнаступ російських військ проти Наполеона Бонапарта в 1812 р.

Селище Березине назване на честь битви російської армії з військами Наполеона Бонапарта на річці Березині в 1812 року.

А от села Малоярославець Перший та Малоярославець Другий отримали свої найменування на честь битви біля села Малоярославець Калузької губернії, де відбувалися битви між військами Наполеона Бонапарта і Кутузова в 1812 року.

Селище Бородіно назвали на честь відомої в історії Бородинської битви, яка відбулась під москвою під час франко-російської війни у 1812 році.

One thought on “Тарутинська і Бородінська громади підшукують нові назви своїм населеним пунктам

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *