Ясси – румунське місто з українською історією. ВІДЕО

Місто Ясси, що за 100 км від Кишинева і за 300 від Одеси – велике місто Румунії адміністративний центр однойменного повіту. А ще це колишня столиця Молдовського князівства, якою вона була цілих три століття, аж до 1859 року.
Румунською мовою назва міста звучить як “Яш” (рум. Iași) , угорською Яшвазар, історично перекладалося як “базар ясів”.
Місто стоїть над річкою Бахлуй, тут мешкає десь 360 тисяч населення. І найцікавіше, що Ясси, хоч і знаходиться зараз на території Європейського Союзу, має дуже багато спільного з Україною та її історією. Адже з 11 століття тут проходив  торговельний шлях із Кам’янця до Білгород-Дністровського. А в 16 столітті Ясси захопив козацький отаман Іван Підкова, навіть, проголосив себе господарем Молдови. Після нього правили козацькі ватажки Наливайко й Лобода.
Сьогодні Ясси – це справжнє місто Різдва, на центральній площі розгорнуті ярмарки, розваги, лунають колядки. А от яке спільне коріння пов’язує нас, жителів усього Рівнічного Причорномор’я, СИЛІ ГРОМАД розповів історик, краєзнавець Дорін ЛОЗОВЯНУ, який є професором в одному з університетів Кишинева (Республіка Молдова).
А ще місто Ясси – це центр православ’я, адже тут збереглися унікальні храми й монастирі. Різдво тут святкують за європейським стилем 25 грудня, та сучасні колядки й щедрівки українців та румунів мало чим відрізняються: так само на Святий Вечір тут несуть калачі похресники до своїх нанашків, так само водять на Новий рік козу та співають рідзвяні пісні, бажаючи господарям добра та достатку й Божих благословінь.
Більше – у ексклюзивному ВІДЕО від СИЛИ ГРОМАД:
Авторка – Оксана Піднебесна, монтаж – Зоя Бродська

One thought on “Ясси – румунське місто з українською історією. ВІДЕО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *