Зі шпиталю – у театр: волонтери з Одеси безкоштовно доправляють військових на культурну реабілітацію. ВІДЕО

В Одесі декілька місяців діє проєкт, який допомагає військовим з культурною реабілітацією та дозвіллям. Його задача — доставити військових на реабілітацію не лише в лікарню, а й туди, де можна відпочити душею, а також адаптувати бійців до цивільного життя. Детальніше про ініціативу “Без обмеж” розповіли на Суспільному.

“Без обмеж” працює в Україні та Одесі пів року. Це проєкт безоплатного інклюзивного перевезення до медичних та культурно-розважальних закладів для захисників та захисниць України, для ветеранів війни, які отримали поранення і зараз є особами з інвалідністю, розповів його засновник Нікіта Карпенко.

Наша задача як суспільства — максимально допомагати ветеранам та ветеранкам адаптуватися до цивільного життя. Дуже важливо, щоб вони мали змогу діставатися не лише до місць реабілітації або медичних закладів, а й до розважальних закладів. Щоб вони мали можливість відволіктись трошки від тієї важкої роботи, яку вони роблять щодня”, — додала керівниця проєкту Альона Маковецька.

Реабілітація гумором: в Одесі пораненим військовим театр "Маски" влаштовує безплатні вистави
Нікіта Карпенко та Альона Маковецька. Фото: Суспільне Одеса

Один з закладів, який співпрацює з проєктом, це театр “Маски”. Його директор та народний артист України Борис Барський розповідає, що за можливості краще проводити вистави для бійців за територією шпиталю.

У 1987 році я був в Афганістані. Ми проїхали дуже багато шпиталів. І я знаю, що атмосферу лікарні зруйнувати неможливо. Якщо я приїду до лікарні, то я буду в лікарні. А якщо хлопців привезуть сюди, то вони відчують атмосферу позитива, світла, добра. Я бачив їхні очі: вони були ще на фронті, воювали. Починається вистава, 3-5 хвилин — ці проблеми кудись йдуть, вони потрапляють в абсолютно інший світ”.

Реабілітація гумором: в Одесі пораненим військовим театр "Маски" влаштовує безплатні вистави
Волонтер Сергій та Борис Барський. Фото: Суспільне Одеса

Дозвілля поранених організовує волонтер Сергій. Чоловік розповів, що на виставі сідає збоку, аби спостерігати за реакцією військових:

Якщо він посміхається, то вже добре! Тому що висмикнути людину з війни – багато закриваються в собі, сидять в палаті, нікуди не хочуть. Доводиться і вивчати психологію. Працювати з ними”.

Реабілітація гумором: в Одесі пораненим військовим театр "Маски" влаштовує безплатні вистави
Інклюзивне авто проєкту “Без обмеж”. Фото: Суспільне Одеса

Цього разу військові відвідали виставу “Ромео і Джульєта”. Військовослужбовець Сергій штурмував Андріївку близько Бахмута та отримав там кульове поранення. Чоловік розповів, що йшов на фронт, як бойовий медик, а отримав поранення вже як кулеметник.

Я вперше. Жінка була рази чотири-п’ять в цьому році. Дуже їм дякую. В Одесі волонтери – це взагалі “п’ятірочка”! Кожен день заходять, питають. Вивозять військових у дельфінарій, в кінотеатри”, — поділився з журналістами Сергій.

Джерело – Суспільне Одеса

One thought on “Зі шпиталю – у театр: волонтери з Одеси безкоштовно доправляють військових на культурну реабілітацію. ВІДЕО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *