Спалах гепатиту: чи загрожує епідемія Одещині?

Спалах гепатиту А на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію на рівні області. Наразі там посилюють протиепідемічні заходи. Ситуація щодо захворюваності на гепатит А на Одещині стабільна. З початку 2023 року медики зафіксували лише два випадки зараження вірусом.

Про це повідомила лікарка-епідеміологиня відділу епіднагляду та профілактики інфекційних захворювань Одеського обласного ЦКПХ Світлана Кушнір.

Вона зазначила, що реєструвалися одиничні випадки захворюваності. За словами Світлани Кушнір, вірусному гепатиту A властива сезонність та циклічність підйому з інтервалом від чотирьох до шести років:

“Останній циклічний підйом в області почався у 2016 році та тривав чотири роки. Тоді реєструвалась спалахова захворюваність, переважно в освітніх закладах. Останній спалах гепатиту в області був зафіксований на початку 2021 року у багатодітній родині. Тоді захворіло 17 людей, з них 16 — діти. Перебіг захворювання був переважно легкий, тому хворі перебували на амбулаторному лікуванні”.

За словами Світлани Кушнір, це був “завізний випадок”, адже напередодні родина відпочивала у Єгипті. Основною причиною інших спалахів була несвоєчасна ізоляція хворих, недотримання правил особистої гігієни в осередках та підключення контактно-побутового шляху передачі.

Що таке гепатит A і які симптоми супроводжують хворобу

Гепатит A — вірусне захворювання печінки. Хвороба протікає гостро: з короткочасними симптомами інтоксикації та порушеннями функцій печінки, розповіли одеські медики. Збудником є вірус гепатиту A, який передається від людини до людини через заражену їжу, воду та при тісному фізичному контакті з інфікованими. Гепатит також називають хворобою брудних рук.

Серед симптомів гепатиту A:

  • виражена загальна слабкість та підвищена втомлюваність;
  • підвищення температури тіла до 40 градусів;
  • втрата апетиту, діарея та блювота;
  • неприємні відчуття в животі, важкість у правому підребер’ї;
  • потемніння сечі;
  • жовтяниця (пожовтіння склер та шкіри) — буває у 70% дорослих людей.

Як запобігти гепатиту A

Лікар-епідеміолог відділу епіднагляду та профілактики інфекційних захворювань Одеського обласного ЦКПХ Світлана Кушнір зазначила, що найголовніше у профілактиці захворювання — дотримання правил особистої гігієни. Потрібно обов’язково мити руки, овочі, фрукти, посуд та кухонні столи, а також вживати кип’ячену або бутильовану воду.

Найефективнішим методом профілактики залишається вакцинація. Щепитися проти гепатиту А можна в будь-якому віці, кажуть епідеміологи. Якщо був контакт із хворим — вакцинуватися необхідно у перші два тижні після цього. Дітям рекомендована вакцинація у віці від одного року, вводять її двічі з інтервалом від шести до дванадцяти місяців, додала Світлана Кушнір.

Що відомо про спалах гепатиту А на Вінниччині

Перший випадок гепатиту А на Вінничині зафіксували 16 жовтня. Попередньо розглядають чотири різні джерела інфекції, які могли призвести до спалаху вірусного гепатиту на Вінниччині. Це вода з акваматів, овочі, м’ясо та молочна продукція на ринках або ж стихійних точках продажу продуктів.

Школи Вінницької громади нині працюють в онлайн-режимі. 30 жовтня область отримала майже 2000 доз вакцини від гепатиту А, нею щеплюватимуть медиків та дітей.

Спалах гепатиту А на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію на рівні області, протиепідемічні заходи посилюють, повідомили на сайті МОЗ України.

Станом на 31 жовтня у лікарнях залишається 144 пацієнти, 32 дорослих та 10 дітей вже виписали”, — сказав головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

2 thoughts on “Спалах гепатиту: чи загрожує епідемія Одещині?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *