В Асоціації міст порахували, скільки грошей громади Одещини віддали на ЗСУ

 

ДоброславПро це повідомили в Одеському регіональному відділенні Асоціації міст України.

Міста, села і селища області за період дії воєнного стану долучилися до наближення Перемоги України через допомогу Об’єднаним силам ЗСУ. У 2022-2023 роках, за відсутності належного законодавчого врегулювання можливості надання допомоги силам безпеки та оборони, громади-члени АМУ області на забезпечення оборони та безпеки витратили 2 мільярди 134, 5 млн. гривень. З них: 1156,4 млн. гривень – це видатки громад на фінансову допомогу ЗСУ; 121 млн. гривень підтримка ЗСУ технікою, обладнанням, товарами; 0,3 млн. гривень – громади придбали облігацій внутрішньої державної позики; 5,6 млн. гривень – видатки на облаштування ліній захисту; 851,2 млн. гривень – видатки громад на обладнання укриттів, бомбосховищ, інших захисних споруд.

Тобто 42% ПДФО військовослужбовців територіальними громадами області спрямовано прямо на видатки безпеки та оборони.

Крім того, в АМУ назвали громади, які спрямували більше 40% ПДФО військовослужбовців на видатки  безпеки та оборони:

– Одеська міська територіальна громада – 51%;

– Арцизька міська територіальна громада – 59%;

– Маяківська сільська територіальна громада – 94%;

– Роздільнянська міська територіальна громада – 41%;

– Старокозацька сільська територіальна громада – 44%;

– Степанівська сільська територіальна громада – 65%;

– Яськівська сільська територіальна громада – 51%;

– Южненська міська територіальна громада – 79%;

– Вигодянська сільська територіальна громада – 127,2%.

Є такі громади, які взагалі не отримували ПДФО від військовослужбовців, проте спрямували кошти на допомогу силам безпеки та оборони: це Зеленогірська та Кулевчанська територіальні громади. Багатократно перевищив розмір витрат порівняно з отриманим «військовим» ПДФО по Маразліївській сільській ТГ.

Військові ОВДП придбала лише Яськівська сільська ТГ.

Частка Одеської міської територіальної громади в загальній сумі видатків на безпеку та оборону по аналізованим громадам області становлять 64%, сума витрат на безпеку та оборону 1 мільярд 428 млн. гривень (в т.ч. видатки безпосередньо на фінансову допомогу та на допомогу технікою, обладнанням, товарами Об’єднаним силам ЗСУ складають 860,7 млн. грн.)

Громади, що спрямували більше 30 % ПДФО військовослужбовців безпосередньо на фінансову допомогу та на допомогу технікою, обладнанням, товарами Об’єднаним силам ЗСУ (Вигодянська, Маразліївська, Маяківська Старокозацька, Степанівська сільські ТГ).

Значні суми коштів, більше 40 млн грн., безпосередньо на фінансову допомогу та на допомогу технікою, обладнанням, товарами Об’єднаним силам ЗСУ спрямували Білгород-Дністровська міська ТГ – 56 млн. грн частка у військовому ПДФО 14%), Визирська сільська – 44 млн.грн. (частка 14%), Маяківська сільська ТГ – 53 млн.грн. (частка 43%), Доброславська селищна ТГ – 41 млн. грн. (частка 12,3%), Чорноморська міська ТГ – 47 млн.грн. (частка 19%)

У 2022-2023 роках з бюджетів територіальних громад області на відновлення пошкоджених споруд та інфраструктурних об’єктів спрямовано 87,2 млн. грн. Водночас територіальні громади оцінили вартість руйнувань в громадах області за 2022-2023 роки через агресію рф складає 276 млн. гривень. Це по об’єктам, по яким проведено оцінювання; частина об’єктів ще оцінюється. На забезпечення внутрішньо-переміщених осіб громади витратили 80,9 млн. гривень.

Крім цього, на плечі територіальних громад Одеської області лягли додаткові витрати без надання відповідної компенсації, делегованих державою повноважень та надання мешканцям громад послуг, пільги на які встановлені законом.

Так, довелося місцевим бюджетам фінансувати, зокрема, компенсацію пільгових перевезень: на це спрямовано 1 млрд 155, 8 млн. гривень.; на погашення дефіциту освітньої субвенції спрямовано 85,2 млн. гривень; на виплати зарплат медичним працівникам громади виділили 361 млн. гривень.

Нагадаємо, що таке ПДФО?

Податок на доходи фізичних осіб (ПДФО), який сплачує роботодавець, — 18% від зарплати кожного офіційно найманого працівника. Спершу податок потрапляє до держбюджету, там перерозподіляється і частково повертається в громаду, в якій його сплатили. Податок на доходи сплачують і військовослужбовці. Цьогоріч ці податки становили 745 мільярдів гривень. Відповідно, з цієї суми 64% повернулися місцевим громадам, де ці військовослужбовці зареєстровані. А отже, чим більше в громаді військових частин та інших подібних установ — тим більше ПДФО військових до них повертається. Від початку повномасштабного вторгнення місцеві громади втратили частину доходу через міграцію і компенсували втрати коштом ПДФО військових.

Підготувала Світлана Осадчук, консультантка з бюджетних питань Одеського регіонального віддлілення Асоціації міст України

2 thoughts on “В Асоціації міст порахували, скільки грошей громади Одещини віддали на ЗСУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *