Як працюють освітні заклади в Тарутинській громаді? ВІДЕО

У селищі Березине Тарутинської громади школа працює у змішаному форматі. Для того, щоб діти сіли за парти, місцева влада якісно облаштувала підземне сховище. Воно розраховане на 200 дітей і знаходиться через дорогу від тутешньої школи, дістатись до нього можна за мінімум часу. Щодня до школи ходять учні молодших та 11-х класів. Інші навчаються по черзі: половина дітей за партами, решта – дистанційно, через тиждень.
Кошти на ремонт укриття профінансувала місцева влада зі свого бюджету: облаштували підлогу, стіни, взимку буде опалення. Тут є все необхідне, що вимагають правила, приміщення оснащене системою пожежної безпеки, питною, технічною водою, є вентиляція і окремі вбиральні для хлопчиків та дівчат.
І навіть якщо взимку виключать світло, в темноті сидіти не доведеться.
На випадок, якщо вимикають світло, у нас є додаткова лінія з підключенням до генератора. Дане укриття відкрите з 7 ранку до 17 години, під час повітряних тривог мають змогу зайти всі жителі”, – розповів Дмитро СМЕТАНА, директор Березинського ліцею.
Крім того, місцева влада повернулася до будівництва нового дитсадка. Тут, в Березинському старостаті, пояснює голова Сава Чернєв, зберігається черга малюків до дитячого закладу – 180 дітей чекають, поки з’явиться місце. На жаль, через війну припинилося фінансування реконструкції будівлі, розпочатого 2021 року. Позаяк зросли ціни, громаді довелося переробляти кошторис, шукати гроші. Проте Тарутинська громада наполягає на продовженні ремонтних робіт, тим більше що об’єкт виконаний вже на 50%.
Старий садок, до якого ходять діти, збудований на початку минулого століття, в аварійному стані, тим більше там немає бомбосховища. Новий садок буде зі спеціальним укриттям, від початку він не був проектом передбачений, але зараз ми замовили наземне сховище”,- пояснює Савва ЧЕРНЄВ, голова Тарутинської громади.
У час військового стану головне завдання для місцевої влади – безпека малечі. Так, у селищі Тарутине, на відміну від багатьох громад Одещини, дитячий садок працює, бо має захищене укриття. Тож батьки можуть удень спокійно піти на роботу, а малеча – насолоджуватись дитинством. Тим більше що сонячні дні жовтня  на диво продовжили цього року літо.
ВІДЕО – СИЛА ГРОМАД:

 

Авторка – Оксана Піднебесна

One thought on “Як працюють освітні заклади в Тарутинській громаді? ВІДЕО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *