Зеленський та прем’єр-міністр Нідерландів в Одесі говорили про безпеку та співпрацю

13 жовтня в Одесі відбулася зустріч президента України Володимира Зеленського та прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте. Вони відвідали морський порт, куди 25 вересня поцілила ракета, а також обговорили посилення систем української ППО, безпеку експортного коридору в Чорному морі та інші кроки щодо співпраці.

Прем’єр-міністр Нідерландів сказав, що його країна виділяє Україні понад 100 мільйонів євро допомоги. Частину з цих коштів спрямують на відновлення українських територій, а також на енергетичну безпеку країни.

“Ми виділяємо понад 100 мільйонів євро, які увійдуть у цьогорічний пакет допомоги Україні, з них 60 мільйонів євро для підтримки наших компаній, які хочуть сприяти відбудові України. Гроші покриють страховку експортних кредитів на платіжні ризики інвестицій та угод у країні… І щоб допомогти Україні перенести зиму, гроші направлятимуть на закупівлю газу й постачання матеріалів для електропостачання країни, що особливо важливо”, — сказав Марк Рютте.

Сторони обговорили посилення української системи протиповітряної оборони, а також безпеку гуманітарного коридору для цивільних суден, які вивозять українське збіжжя,

Ми посилюємо безпеку цього коридору. Ми спілкуємося з країнами і майже на виході вже страхування кораблів деякими нашими партнерами. Коли буде точний результат не скажемо, але ми дуже близькі до цього. Перше це страховка, друге — це конвой, Ось тут Марк і ще кілька держав нам допомагають, щоб у нас був безпековий конвой в цьому коридорі, зернових вантажів. І третє — ППО, яка працює як на одеський регіон, так і на безпеку цього коридору”, — сказав Володимир Зеленський.

Крім зустрічі з прем’єр-міністром Нідерландів Володимир Зеленський в Одесі провів нараду з військовим керівництвом, очільниками правоохоронних органів та обласною владою щодо ситуації в місті та області.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *