Одеські журналісти зняли фільм-розслідування про теракт в Сергіївці. ВІДЕО

В Одесі відбулася презентація фільму-розслідування Центру публічних розслідувань “Теракт у Сергіївці: хто з російських військових причетний до вбивств українців”. Фільм сфокусований навколо обстрілів 1 липня 2022 року російськими військовими невеличкого курортного селища на березі Чорного моря.

Три ракети Х-22 подолали відстань від місця пусків до цілі всього за декілька хвилин. Внаслідок удару була повністю знищена база відпочинку “Годжі” і значних руйнувань зазнав дев’ятиповерховий житловий будинок. А найстрашніше – 26 загиблих і десятки постраждалих мирних людей.

Нині в Україні вже зафіксовані десятки тисяч воєнних злочинів, у першу чергу в тимчасово окупованих територіях, проте, на жаль, є вони й в Одеській області, – каже директор ЦПР Валерій Болган. – Частина з них стала тригерами, на які не можна було не відреагувати. Першим таким дуже знаковим злочином став удар по житловому комплексу “Тірас”, а другим – обстріл Сергіївки. Про “Тірас” у нас було перше відеорозслідування, про Сергіївку – друге. І буде ще”.

Зазначимо, що показ відбувся після повітряної тривоги. Після перегляду фільму глядачі розповіли, що про ракети “дізнались стільки, що жодне джерело не повідомляє”.


Фото: ЦПР

Авторка фільму, журналістка Олена Чернишова, зазначила, що досвід Другої світової війни підказує, що не всі воєнні злочинці понесли покарання.

“Але сучасний світ дає нам чимало інструментів для ідентифікації злочинців, буде трибунал і буде покарання, і ми маємо працювати над цим”, – впевнена вона.

Редакторка сайту ЦПР Ната Чернецька розповіла про позитивні впливи розслідування: “Коли ми їздили в Сергіївку, ми зафіксували в якому стані перебуває постраждала від обстрілу рф багатоповерхівка. Ми зробили репортаж, а потім в нас вийшло розслідування. І от нещодавно очільник Одеської ОВА Олег Кіпер розповів, що звернув увагу на проблемний будинок. Зараз там змінили підрядника і відновились ремонтні робити”.

Джерело – Інтент

2 thoughts on “Одеські журналісти зняли фільм-розслідування про теракт в Сергіївці. ВІДЕО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *