Громади Одещини та Молдови розвивають транскордонне співробітництво. ФОТО

Сталий розвиток громад на кордоні України з Республікою Молдова обговорили учасники Другої Міжнародної конференції в рамках “Бессарабського технологічного Хабу”. Організація створена всього рік тому, перша зустріч відбулася у квітні у місті Штефан Воде , а тепер майданчиком зустрічі став Центр етнографічного та зеленого туризму “Фрумушика-нова”, що на території Бородінської громади Болградського району в Одеській області.
На заході побувала знімальна група СИЛИ ГРОМАД.
Іван КюссеБессарабія, це насамперед, – багата родюча земля, з унікальною історією, населенням, потенціалом в економіці та енергетиці. З цього розпочав презентацію господар зустрічі, очільник Бородінської громади Іван Кюссе. Участь у заході взяли керівництво Одеської області та Болградського району, Асоціації органів місцевого врядування, і звичайно, партнери з Молдови. Головна місія – разом окреслити стратегії розвитку прикордонних громад.
Ключовими темами обговорення стали транскордонна співпраця — як запорука сталого розвитку територій; цифрове забезпечення розвитку регіональних, транскордонних та екологічних проєктів. Спікери не оминули увагою головний виклик для України, – повномасштабне вторгнення росії на нашу територію.
“Так склалось історично, що сусідів не вибирають, вони або від Бога, або від чорта. З Україною нас пов’язують давні взаємовідносини, які склалися щ е 14 століття, і цей принцип має бути показовим і для інших сусідів України, які за необхідності мають прийти на допомогу. Ми вклоняємося перед українським народом,  перед його героїчністю, стійкістю і мужністю. Ми усі, не тільки Республіка Молдова як держава, бажаємо завершення цієжї військової агресії”, – сказав у вступному слові Корнеліу ГУЦУ, представник Республіки Молдова, компанія АСЕМ.
Іван КюссеМолдавські партнери зацікавлені знайти і напрацювати різнопланові проекти співпраці, яку принесуть користь обом державам.
Модератором форуму став Андрій Стефанович, представник компанії “ЕSRI Ukraine”, яка є розробницею цифрового забезпечення громад.
Співголова Бессарабського Техно-Хабу Іван Кюссе виступив на конференції з іцініативою створення на прикодонних території двох держав Єврорегіону Буджак, розповівши які нормативні документи для цього потрібні.
Потужним виступом запам’яталась очільниця Департаменту агрополітики Одеської ОДА Алла Стоянова, яка розповіла про інновації в агровиробництві з урахуванням змін клімату
Алла СтояноваНауковий потенціал Одещини презентував президент ОНТУ Богдан Єгоров, який звернув увагу на кадрове питання, адже для розвитку громад вже зараз гостро необхідні фахівці, які займаються інноваційною діяльністю.
Окремими темами доповідей стали цифрове і просторове планування розвитку громад, від спікерів проекту USAID, Президента дорадчої служби, Асоціації Українського кооперативного Альянсу “Новакооп”. 
Про відновлення, природніх екосистем, відновлення популяції диких тварин куланів, та ланей розповіли представники громадської організації “Ревалдінг Юкрейн”, які успішно працюють на теренах цілинного Тарутинського степу. (фото з презентації його) 
Місцева влада, громади Одещини спроможні підняти з нуля будь-яку ідею, приклад тому – створення тут, у далеких Тарутинських степах, туристичного центру “Фрумушика-нова”. Він з’явився 17 років тому практично на голому місці, зате зараз це розвинутий агроекологічний кластер з музеєм, готелями, виробництвом вина і бринзи, який приваблює туристів. Про нову ініціативу, створення Національно-природного парку “Буджацькі степи”, яку разом з засновником комплексу впроваджує місцева влада, розповів  Олександр ПАЛАРІЄВ, засновник Центру зеленого туризму “Фрумушика-нова”.
Фрумушика НоваА кульмінацією заходу стало підписання меморандуму між Бородінською, Городненською, Кубейською, Тарутинською територіальними громадами Болградського району та Петропавлівською громадою Білгород-Дністровського  про співпрацю. Також Бородінська громада офіційно засвідчила свою дієву співпрацю з  Ізмаїльським державним гуманітарним університетом та Одеським національним технологічним університетом.
На завершення учасників запросили на наукову практичну екскурсію «Вирощування винограду, виробництво вина, сенсорна оцінка вина», яку провели профвідні фахівці ОНТУ.
Гості подякували організаторам  за отриману інформацію та висловили побажання зустрічатись частіше і розширювати географію учасників.
Фінальним акордом зустрічі став гала-концерт “Буджацький колорит” під відкритим небом.
Фрумушика Нова
Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *