Екс-губернатора Одещини Максима Степанова заочно заарештував суд

Запобіжний захід у вигляді заочного арешту колишньому голові Міністерства охорони здоров’я Максиму Степанову обрав слідчий суддя ВАКС. Нагадаємо, чиновник тривалий час очолював Одеську ОДА за часів тодішнього президента Петра Порошенка, та напередодні президентських виборів у 2019 році був відсторонений з посади через підозри про співпрацю з командою тодішнього опонента на виборах, Володимира Зеленського. Тоді пан Степанов, незгідний з цим рішенням, запустив “мовчазний” флеш-моб з папірцем в руках, на якому заявив, що “забезпечим чесні вибори”. 

Максим СтепановЯк повідомляє Центр публічних розслідувань (ЦПР) з посиланням на пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, експосадовця, що обіймав посади голови ДП “Поліграфкомбінат “Україна” та очільника Одеської обладміністрації підозрюють у привласненні та легалізації півмільярда гривень.

Суд погодився з доводами прокурора та обрав підозрюваному запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Після затримання особи та доставки до місця проведення досудового розслідування слідчий суддя вирішить питання про застосування цього запобіжного заходу.

ЦПР зазначає, що за інформацією Telegram-канала Absolution, після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну експосадовець виїхав до столиці Хорватії Загреб.

Степанов отримав підозру у справі про відмивання грошей в держпідприємстві “Поліграфічний комбінат “Україна”. У 2013—2016 роках він очолював це підприємство.

За інформацією Національного антикорупційного бюро України, викрито міжнародну корупційну схему на 450 млн гривень збитків.

У повідомленні йдеться про те, що 20 липня 2023 року ексчиновнику повідомили про підозру за ч. 5 ст. 191 (привласнення майна) та ч. 3 ст. 209 (відмивання грошей) Кримінального кодексу. За версією детективів, у справі п’ятеро підозрюваних. Крім Степанова, це колишній начальник відділу поліграфкомбінату, двоє громадян Естонії, які працювали в компанії-прокладці, та ще один українець, якого вважають пособником.


Інфографіка: НАБУ

Також у матеріаліі ЦПР йдеться про те, що за повідомленням НАБУ, у 2013 році колишній керівник “Поліграфічного комбінату “Україна” придбав на підставних осіб естонську компанію, через яку організував закупівлю матеріалів для виготовлення бланків для паспортів, ID-карт, посвідчень водія тощо. Компанія закупляла матеріали напряму у виробників, після чого перепродавала їх держпідприємству за цінами, які були завищені у чотири-шість разів.

Вважається, що підозрювані зареєстрували на іноземну компанію право інтелектуальної власності на графічні елементи українських паспортів, що дозволяло їм отримувати додаткову винагороду у формі роялті. Кабінет міністрів припинив ці виплати на початку 2022 року.

Також відомо про те, що НАБУ і САП викрили корупційну схему в держпідприємстві “Поліграфічний комбінат Україна” у 2013-2016 роках, коли його очолював Максим Степанов, який пізніше став головою Одеської державної адміністрації, а згодом й міністром охорони здоров’я в кабінеті прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

2 thoughts on “Екс-губернатора Одещини Максима Степанова заочно заарештував суд

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *