Шлях від енергоефективності до енергонезалежності, як український бізнес оптимізує видатки на опалення

Війна  Росії проти України показала невідворотну потребу у розвитку стійких енергетичних систем. Це спонукає українських підприємців прискорити пошук шляхів виходу з  зони енергетичної залежності.

Якщо для Європи досягнення енергетичної незалежності стає важливим інструментом для забезпечення економічної стабільності та економічної безпеки, для України – це ще й справжня гарантія національної безпеки.

тепловий насос

“Коли ми вирішили відкрити відділення компанії в місті Коломия Івано-франківської області, було прораховано всі ризики, включно з витратами на опалення та охолодження приміщень для забезпечення комфортної роботи співробітників та зберігання нашої продукції.

Крім того, восени минулого року вже було ясно, що через російську агресію може статися велика енергетична криза, яка триватиме довгий час, тож треба було не тільки потурбуватися про енергоефективність, а й подумати про автономію електроживлення”, – розповів нашій кореспондентці Юрій Долготер, співзасновник компанії LogicPower.

Це серйозний виклик, навіть для компанії, яка з 2008 року займається виробництвом та продажем обладнання для стабільного й безперебійного живлення.

Сучасні технології та європейські тренди в галузі енергетики підказали рішення – відновлювальні джерела енергії.

тепловой насос

Тепловий насос повітря – вода генерує тепло безпосередньо з довкілля. Крім того, тепловий насос – універсальне кліматичне обладнання, яке можна використовувати для:

  • опалення
  • охолодження
  • гарячого водопостачання

Раніше у приміщенні складу було встановлене електричний котел PROTHERM, який забезпечував автономне опалення.

Фінансовий відділ компанії зробив підрахунки за підсумками опалювального сезону.

“Сказати, що ми були вражені – нічого не сказати!” – поділилася з нами пані Ольга, фінансова директорка LogicPower.

Протягом опалювального сезону температура в приміщеннях становила 20 градусів з мінімальними відхиленнями. У червні тепловий насос було переведено у режим охолодження. Це позбавило компанію необхідності витрачатися на встановлення кондиціонерів.

тепловий насос

В приміщеннях  було встановлено фанкойли, які дозволяють регулювати температуру окремо для кожного приміщення, що є раціональним для офісів з великою кількістю кімнат

тепловий насос

“Так, встановлення та запуск теплового насоса потребували певних інвестицій, бо це обладнання коштує дорожче будь-якого автономного котла опалення. Але на графіку видно, як швидко ми зможемо окупити власні витрати”, – каже пані Ольга

Ще одна перевага теплових насосів в тому, що вони цілком сумісні з сонячними панелями. Для досягнення повної автономії  компанія LogicPower планує встановити сонячну електростанцію, що дозволить ще більше скоротити витрати на електрику, та й не залежати від відключень електроенергії з загальної мережі.

сонячна електростанція

Таким чином, інвестуючи у власну енергонезалежність, українські компанії відкривають нові шляхи для розвитку, як власного бізнесу, так і держави вцілому.

Авторка: Катерина Орел

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *