Одеська ОВА прагне вилучити мільярд гривень з бюджетів громад

Голова Одеської ОДА Олег Кіпер звернувся до громад Одеської області (через голів РВА) з вимогою перерахувати кошти на армію і тероборону. Він дав чіткий термін – до серпня 2023 року провести позачергові сесії і перерахувати гроші на рахунок обласного бюджету.

Відповідне розпорядження оприлюднене в одеських ЗМІ. У документі зазначено, що “на разі існує гостра потреба забезпечення матеріально-технічної бази Збройних сил України”.

Враховуючи це, ОВА просить голів районних державних (військових) адміністрацій терміново провести роботу з головами територіальних громад, щодо прийняття рішень про передачу з місцевих бюджетів до головного бюджету в рамках відповідних місцевих програм підтримки ТРО та ЗСУ за рахунок коштів, які залишилися непрофінансованими в місцевих бюджетах вільного фінансового ресурсу.

Для кожної громади було визначено свою суму коштів: Одеса – 386,7 млн грн, Чорноморськ – 32,8 млн грн, Южне – 41 і тд. Загальна сума, яку громади мають перерахувати в обласний бюджет, складає майже мільярд гривень.

Консультантка з питань комунікацій Одеського РВ Асоціації міст України Оксана Піднебесна переконана: що вилучення грошей у громад несумісні з самою ідеєю децентралізації, яка звершилась у 2020 році. Це вона прокоментувала на своїй сторінці в Facebook:

“Нашим захисникам дійсно, треба допомагати, і деякі громади (досить багато на Одещині) з перших днів виділяли кошти, знаходили резерви, відмовлялись від своїх потреб, купляли дрони, віддавали техніку, годували терборонівців і так далі. Але прийшов новий керівник – і вирішив “обілетити” нас по другому разу. Чомусь Олег Кіпер не взявся скоротити десятки сумнівних КП, на яких розписаний кількамільярдний бюджет Одеської області (до речі, це теж кошти платників податків), а одразу взявся за слабших і вирішив витрусити останнє з місцевих громад”.

Редакція СИЛИ ГРОМАД очікує на широке роз’яснення Одеської ОВА стосовно цього важливого питання для громад.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *