Тарас Кремінь закликав мера Одеси захистити українську

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь проведе 85 заходів держконтролю (ДК) за результатами розгляду звернень громадян від початку 2023 року щодо порушення мовного закону. Омбудсман проведе 85 заходів держконтролю в Україні за результатами розгляду звернень громадян від початку 2023-го щодо порушення мовного закону.

Про це повідомила пресслужба омбудсмана.

Зокрема, станом на 10 серпня 2023 року найбільше заходів держконтролю ініціювали у Києві (31 ДК — 36%), Одеській (15 ДК — 18%), Дніпропетровській (13 ДК — 15%) та Харківській областях (5 ДК — 6%).

У Запорізькій та Полтавській області планують провести по 3 ДК, а в Донецькій та Миколаївській — по 2.

В інших областях, окрім Херсонщини, передбачено по одному заходу.

«Київ, Одеса і Харків — міста-мільйонники, в яких досі немає міських мовних програм. Очільники цих громад неохоче сприяють задоволенню мовних потреб громадян, тому там критично недостатня кількість курсів з опанування української та книгарень, спустошеність бібліотечних полиць, засилля вивісок та послуг недержавною мовою. Панове очільники міст, подбайте і захистіть мовні права кожного!» — наголосив Тарас Кремінь.

Нагадаємо, протягом першого півріччя 2023 року до уповноваженого із захисту державної мови надійшло 2020 звернень громадян про порушення закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Це вдвічі більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Найбільша кількість повідомлень про порушення законодавства надійшла з Києва (729 звернень), Харківської (303), Одеської (269),  Дніпропетровської (157) та Київської (80) областей.

Фото: Уповноважений із захисту державної мови/фейсбук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *