Арт-терапія, руханки, мандали: як волонтери відволікають від війни татарбунарську малечу? ФОТО

Вже півроку як в містечку Татарбунари працює Соціальний хаб для дітей з кризових родин. Благодійний фонд “Вітрила дитинства” та його креативна команда на Одещині продовжує охоплювати своїми послугами сім’ї з дітьми, які тікають сюди від війни, надають допомогу багатодітним і малозабезпеченим родинам, самотнім батькам. Тому у новому дитячому просторі, створному у приміщенні колишньої РДА, для малечі проводять різноманітні заходи.
ТатарбунариСправжня країна друзів зустрічає щодня нових друзів у Хабі. Останній тиждень провели творчо й різноманітно: розписували мандали, малювали, вивчали українську мову. Про це діляться на сторінці Соціальний хаб Татарбунарська громада.
Цікаві ідеї втілює команда фахівців: соціальний менеджер, психолог і юрист, які працюють як з дітьми, так і з батьками. На одному з занять з підлітками «Куля настрою» вчилися слухати і чути внутрішнє «Я» та взаємодіяти в групі.
«Останні дні, враховуючи ситуацію в регіоні, настрій у дітей помітно пригнічений. Діти розповідали, як рятуються в таких ситуаціях. Для багатьох це пепсі з чипсами, фільми та мультфільми, розмова з друзями, дехто біжить до мами, а дехто хоче побути на самоті. Говорили про ситуації, які впливають на емоційний стан. Найбільше – це сварки з батьками і образи від друзів. Але всі справилися з завданням: навчитися піднімати настрій, виражати емоції, наприклад, за допомогою ліплення. Обговорили, як можна собі допомогти коли дуже погано і все накипіло», – розповідає психологиня Дарія.
пластилінПід час арт-терапії, молодші діти створили власні мандали та дали їм назви. Працюючи, обговорили, свої улюблені кольори та який колір несе спокій і урівноваженість. Більшість відповили, що зелений та блакитний. Один з хлопчиків малював гори та дерева, – каже, що це його заспокоює і додає впевненості.
“Тішимося, з яким задоволенням діти біжать на заняття в мовній студії “Паляниця”, яку веде соціальна менеджерка Катерина Ткаченко. На останній зустрічі дивилися мультфільм “Говоримо українською”, засвоїли найрозповсюдженішу помилку у наголошуванні назви нашої національності – украЇнець, а не УкрАїнець, наша мова – украЇнська, а не укрАїнська!”, – йдеться на сторінці хабу.
Проте не тільки діти в фокусі уваги нашої татарбунарської команди: залучають до взаємодії і батьків. Разом з юристкою Катериною Ткаченко обговорювали батьківські права, зобов’язання, під час правничого тренінгу. До зустрічі долучилася і керівниця служби у справах дітей Людмила Шалар, яка акцентувала увагу на важливих аспектах щодо виконання батьками батьківських обов’язків.
“Дякую Крістіні за цікавий захід і запрошення. Ми закріпили свої знання про права та обов’язки батьків. Чудово коли є такі зустрічі. Запрошуємо батьків на такі тренінги, коли є зворотній звязок, та і батьки отримують корисну інформацію”, – розповідає пані Людмила.
Організатори нагадують, що Соціальний хаб створений та функціонує в рамках реалізації благодійної програми “СОС Діти. Програма екстренної допомоги” від СОС Дитячі Містечка Україна.
ТатарбунариТатарбунариТатарбунариТатарбунариТатарбунари

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *