Представники омбудсмена перевірили умови утримання підопічних в Криничненському терцентрі

На початку серпня представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Одеській області Марія Попова та працівник регіонального представництва Валентина Шавлак відвідали Криничненський територіальний центр соціального обслуговування в Болградському районі з метою моніторингу додержання прав підопічних, а також дотримання прав людини в умовах воєнного стану.

Про це повідомляється на офіційному сайті омбудсмена.

Під час моніторингового візиту встановлено, що максимальна потужність установи становить тридцять чотири особи. Та на дату проведення візиту перебувало 27 підопічних.

Фактів катування, жорстокого, нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження виявлено не було.

Варто зазначити, що Криничненський терцентр займається соціальним обслуговуванням та надає відповідні послуги громадянам, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги в умовах стаціонарного перебування.

Моніторинговою групою зафіксовано порушення права на життя (відсутнє бомбосховище або найпростіше укриття), достатній життєвий рівень, належні умови проживання та охорону здоров’я. В коридорах та житлових кімнатах відчувається неприємний запах. Приміщення потребує капітального ремонту.

Також під час відвідування встановлено порушення прав на інформацію, виявлено відсутність на стендах роз’яснень про права підопічних, а також адреси та номери телефонів гарячих ліній організацій та посадових осіб, на які люди можуть звертатись у разі порушення їх прав та інтересів.

З дотриманням вимог щодо забезпечення натуральних добових норм харчування в спецустанові підопічним організовано чотириразове харчування. Водночас на харчоблоці не створені умови для зберігання продуктів, виявлено продукти харчування без стікерів, не розроблене дієтичне меню та відсутнє перспективне меню.

Окрім того, необхідно забезпечити безбар’єрність (інклюзивність) для всіх приміщень установи.

За результатами моніторингового візиту готується звіт з рекомендаціями щодо усунення виявлених недоліків.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *