“Успішні разом”: в Одесі відбулись збори Всеукраїнської Асоціації ОТГ. ВІДЕО

«Успішні разом» – під таким гаслом пройшли збори Одеського регіонального відділення Всеукраїнської Асоціації об’єднаних територіальних громад. На захід прибули голови міст та громад з різних куточків Одещини, в роботі взяв участь голова всеукраїнської Асоціації ОТГ Олександр Корінний та виконавчий директор Тарас Добрівський, представники Одеської ОДА, народний депутат Сергій Колєбошин.

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад, або скорочено ВАОТГ, була утворена 2016 року, після того, як в Україні розпочалась реформа органів місцевої влади. Перші об’єднані громади стали першопрохідцями усіх змін в державі. Нову організацію очолив голова Новоукраїнської ОТГ з Кіровоградщини Олександр Корінний.

Як підкреслила очільниця регіонального відділення ВАОТГ Марина Архірій, зараз до одеського осередку приєдналось вже 57 громад, з яких 31 – сільська, 17 селищних та 10 міських. Лише за останній рік ВАОТГ розширилась ще на 30 нових членів з Одещини, що є дуже успішним результатом.

Захід був розділений на два блоки: у першому обрали президію та заступників голови Одеського регіонального відділення. Ними стали п’ять голів громад з Одещини: Юрій Маковійчук – голова Усатівської громади, Олександр Волошин – голова Коноплянської громади, Людмила Чебан – очільниця Великомихайлівської громади, голова Окнянської громади Олег Білоус та Сергій Парпуланський, керівник Арцизької.

Крім того, було обрано делегатів на загальні збори організації, які відбудуться 10-11 серпня.

“На ній буде багато цікавих речей. Будемо затверджувати нові платформи, мережі, в яких ми працюємо. Одна з них, нова і дуже перспективна, буде мережа курортних громад і рекреації, куди увійдуть громади, які надають послуги у сфері туризму, відпочинку, лікування тощо. Це можуть бути міські громади, як наприклад Закарпаття, так і заміські і Одещини. Тому якщо у вас будуть пропозиції, будь ласка висувайте своїх представників, пропонуйте. Тому що хтось із гроад, має це очолити. Впевнений, що перемога буде дуже скоро, і Україна стане магнітом для туристів всього світу”, – розповів Олександр Корінний.

Друга частина заходу відбулася не менш насичено – у форматі конференцій з актуальних питань. Говорили про те, де громадам знайти кошти на відновлення, як працювати в умовах війни, коли бракує кадрів. Головна порада експертів – не відкладати на завтра свої проєкти розвитку, а готувати успішні кейси вже сьогодні, наголосив експерт з міжнародної діяльності  ВАОТГ Григорій Борщ.

В рамках заходу виступив Олег Фасоля, експерт Шведсько-українського проєкту «Підтримка децентралізації в Україні» від SALAR International, цього дня він працював з керівниками відділів освіти громад на окремій панелі. А потім виступив з абсолютно новітніми тезами перед керівниками громад.  Мова йшла про виклики формування мереж старшої школи, яку також передають на рівень місцевої влади.

Як місцева влада може успішно пройти процес освітньої реформи, розповів і Сергій Колєбошин, народний депутат від Одещини, який долучився до заходу зі стін Верховної Ради.

Про роботу з міжнародними неурядовими організаціями розповіли запрошені спікери, розібралися що таке фандрайзинг, з яких  джерел залучати ресурси та як розробити нові стратегії. Розглянули як державну політику відновлення, яка дає гроші з бюджету на інфраструктурні проєкти, так і зарубіжні джерела, грантові конкурси, міжнародної допомоги в Україні, та транскордонне співробітництво.

Про напрямки роботи програми «ULEAD з Європою» розповіла Юлія Молодожен, керівниця регіонального офісу. А насамкінець відбулось підписання меморандуму між Одеським регіональним відділенням Всеукраїнської асоціації ОТГ та Агенцією регіонального розвитку Одеської області.

Реформа децентралізації в Україні ще незавершена, вважають експерти, тому і зараз, і після війни на громади чекає ще дуже багато змін, передача нових повноважень, виклики та перемоги. Тому Всеукраїнська Асоціація об’єднаних громад прагне стати дієвим майданчиком  для спільних дій, обміну досвідом і довіри.

Є в нас Одеський регіон супер класний, супер багатий і перспективний, тут класні люди, професіонали, активні, які вболівають за свій регіон. Головне завдання сьогодні – ми шукаємо партнерів на регіональному рівні. Впевнена, що й обласна влада з нами співпрацюватиме, вони готові до діалогу, сьогодні й Агенцію розвитку залучили, співпрацюємо з ULEAD, багато громад співпрацюют з проектом “Говерла”, з іншими програмами. Об’єднуємо зусилля заради нашої перемоги”, – відзначила Марина Архірій.

Детальніше про захід – у ВІДЕО від СИЛИ ГРОМАД:

2 thoughts on ““Успішні разом”: в Одесі відбулись збори Всеукраїнської Асоціації ОТГ. ВІДЕО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *