В Одеській області мають перейменувати 60 населених пунктів і навіть кілька громад

Національна комісія зі стандартів державної мови схвалила перелік населених пунктів, назви яких не відповідають стандартам державної мови, зокрема стосуються російської імперської політики та надала рекомендації щодо приведення їх у відповідність.

Документ опубліковано на сайті комісії.

Переважно це села, але є кілька селищ, селищ міського типу і навіть одне місто – Южне, яке є адмінцентром громади.

Також автори документа пропонують змінити назви центральних садиб таких громад як: Авангардівська, Бородінська, Красносільська, Суворівська.

Для 29 з них, як наприклад для селища міського типу Авангард, рекомендація – «обґрунтувати доцільність збереження поточної назви або запропонувати нову назву в установленому законодавством порядку».

Але для 28 – «запропонувати нову назву в установленому законодавством порядку», тобто обгрутнування навіть не потрібне. Місто Южне відноситься до саме цієї категорії.

Кілька назв сіл потрібно привести до усталених норм українського правопису, лдо прикладу “Юр’ївка” – має стати “Юріївкою”, а село “Яновка” – “Янівкою”.

Але є назви, які “не відповідають лексичним нормам української мови, зокрема стосуються російської імперської політики (російської колоніальної політики)”.

Серед них – Ульяновка, Надеждовка, Красна Коса, Роща, Холмське, Суворове, Іллічанка, Першотравневе, Миколаївка-Новоросійська, Полєзне та інші.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *