Нечистоти на пляжі: курортну зону в Одесі заливають каналізаційні стоки. ВІДЕО

Громадський пляж “Чорноморка” на околиці Одеси заливає нечистотами. Вдень і вночі просто на пісок витікає мутна рідина з під каміння, порослого бур’янами. Просто серед пляжу утворилась ціла калюжа, а далі фекальна річка прямує у відкрите море. 
На місці побувала знімална група СИЛИ ГРОМАД.
Володимир Новак – місцевий мешканець, живе неподалік у дачному масиві. Зараз на пенсії, а раніше працював журналістом. Розповідає: щоранку о 6.30, приходить на узбережжя з друзями подихати морським повітрям. Та останнім часом спостерігає як занепадає улюблене місце.
Майже місяць після підриву Каховської ГЕС пан Володимир на своїй сторінці у Фейсбуці викладав світлини забрудного пляжу,  сподівався що купи сміття, пляшки, привернуть увагу комунальників і ті прочистять аіщану смугу. Проте жодного разу тут так ніхто й не з’явився, тому за прибирання взялася ініціативна група тутешніх жителів. Прийшла на суботник й дружина пана Володимира.
 
Та якщо зі сміттям більш-менш впоралися, то з проблему нечистот місцеві жителі не вирішать самотужки. Активісти пропонують показати місце, звідки каналізація як то кажуть, б’є ключем. Садіємо в автівку і піднімаємось вище лінії узбережжя. Тут десь 130 будинків, які влітку потерпають від неймовірного смороду. 
Найбільша фекальна річна – на території зруйнованого санаторію Електрон, він, вірніше те що від нього залишилось, огороджений з усіх боків, колючим дротом і потопає у смердючій рідині. Та схоже, що ліквідувати наслідки екологічного лиха не поспішають жодні служби. Поміж заможних маєтків і дач, громадський прострір лишився без господаря, тут схоже й не прибирають.
Варто зазначити, що ця територія знаходиться на межу двох територіальних громад – міста Одеси та Таїровської селищної ради, двох найбагатших муніципалітетів в Одеській області. Та на жаль, для ліквідації кричущого лиха, яке несе загрозу населенню, ніхто не витрачає ні сил, ні коштів. Інакше як пояснити те, що каналізаційна насосна станція, яка встановлена для того щоб відкачувати стоки від місцевих абонентів, – вже кілька років як не працює.
Треба сказати, що не все так погано у сусідів-бізнесменів. Так з одного боку шматок узбережжя, кращу його територію кілька років тому прихопив приватний яхт клуб, відгородившись камінням і сіткою від громадян. Колись там був пляж дитячого санаторію “Люстдорф”, зараз це приватна територія з власною АЗС.
Тепер те саме роблять і сусіди з протилежного краю: готель, який будує мати скандально відомого київського судді Вовка, незважаючи на військовий час, нарощує оберти будівництва,  для чого підприємці також прибрали до рук частину піщаного берега. 
Таким чином для місцевих жителів поступово скорочується територія громадського пляжу, та й та, що залишається, забруднена фекальними відходами…
Більше – у ВІДЕО від СИЛИ ГРОМАД:

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *