Інфекції та гельмінти: пляжі Одеси визнали непридатними для купання

В Одеській обласній військовій адміністрації опублікували інформацію про заборону купання у Чорному морі та наголосили, що в акваторії через теракт ворога на Каховській ГЕС лишається загроза вибухонебезпечних предметів та інфекцій.

Також в Одеській ОВА застерігають жителів регіону від прогулянок узбережжям та риболовлі.

17 червня, ДУ «Одеський обласний центр контролю та профiлактики хвороб МОЗ України» опублікувала результати щоденного моніторингу інфекційної захворюваності, обстеження об’єктів довкілля та хворих з дисфункцією шлунково-кишкового тракту.

Так, за результатами лабораторних досліджень встановлено, що внаслідок попадання в морську воду великого обсягу прісної води та зменшення її солоності було виявлено перевищення показників – прозорості, розчинного кисню, амонію, нітратів, РН, завислих речовин та заліза.

По мікробіологічним та вірусологічним показникам були виділені позитивні проби на ротавірус А, астровірус, Salmonella enteritidis та tiphymurium, холероподібні НАГ-вібріон 1 групи по Хейбергу, алгенолітикус та парагемолітикус.

Паразитарні досліджень проб морської води з пляжів м. Одеси показали наявність яєць та личинок гельмінтів як людей, так і тварин (гострики, волосоголовці, собачі аскариди), та ооцист криптоспорідій.

У відомстві зазначили, що забруднення об’єктів довкілля сприяє розмноженню вібріофлори та поширенню захворювань.

Деякі морські тварини, такі, як краби та креветки, можуть бути як джерелами вібріонів, так й резервуарами для них. Вживання в їжу цих тварин призводить до гострих кишкових інфекцій.

Наразі купання на пляжах заборонено, як через мінно-вибухову небезпеку, так і через ризик виникнення інфекційних хвороб, підкреслили медики.

«Руйнування Каховської ГЕС спричинило підтоплення кладовищ, скотомогильників, складів ядохімікатів, вигрібних ям, звалищ тощо та несе реальну загрозу потрапляння у Чорне море збудників особливо небезпечних інфекційних хвороб та токсичних речовин. Існує реальна загроза здоров’ю населення. Особлива небезпека загрожує дітям та літнім людям! Заборонено купання в морі, вилов риби та морепродуктів у всіх відкритих водоймах. Не вживайте рибу та морепродукти невідомого походження! Захистіть себе та своїх близьких!», – звернулися фахівці ДУ «Одеський обласний центр контролю та профiлактики хвороб МОЗ України» до одеситів та жителів області.

Зазначимо, що 17 червня 2023 року на  позачерговому засіданні Комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій виконавчого комітету Одеської міської ради прийнято рішення про заборону купання у Чорному морі.

2 thoughts on “Інфекції та гельмінти: пляжі Одеси визнали непридатними для купання

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *