Перший на Одещині: у Доброславі відкрили Ветеранський хаб, новий арт-об’єкт і Алею Дружби. ФОТО

Щороку в травні ми відзначаємо Дні Європи в Україні. В умовах повномасштабної війни, ми вкотре переконалися, що обраний курс європейської інтеграції для України – вірний шлях. Для України це, передусім, день самоідентифікації як європейської держави. Доброславська громада активно співпрацює з міжнародними партнерами, налагоджує співпрацю та успішно реалізовує міжнародні проєкти на своїй території. Проведення заходів в цей день – це нагода засвідчити історичну і культурну єдність, і прагнення миру.

Одразу кілька унікальних заходів відбулися у цьому мальовничому селищі на Одещині. Почесних гостей зустріли на відкриття Ветеранського хабу, в приміщенні селищної ради.

Тут відбулась панельна дискусія «Захист і турбота держави та повага суспільства до ветеранів російсько-української війни: місія (не) здійсненна?».

Юлія ЛапутінаНа захід завітала Міністерка у справах ветеранів Юлія Лапутіна, в.о. голови Одеської ОВА Борис Волошенков, голова Одеської РДА Юрій Крук, голова Одеської райради Віталій Барвіненко, керівник Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Сергій Гуцалюк, народні депутати Степан Чернявський, Олексій Гончаренко,  представництво Військової академії, а також наші захисники.

За круглим столом обговорили питання створення умов для соціалізації ветеранів, повний захист їх поточних та стратегічних інтересів. Так, Міністерка розповіла про нову послугу, яка запроваджується у державі для допомоги військовим – “помічник ветерана”, який зможе відстоювати інтереси захисника у мирному житті. Голова Доброслава Людмила Прокопечко поділилася планами місцевої влади збудувати на території громади Центр для реабілітації воїнів, які повертаються з війни.

Детальніше про перебіг заходу та важливі виступи учасників СИЛА ГРОМАД опублікує у найближчому відеорепортажі.

ДоброславЦього ж дня на центральному стадіоні відбувся благодійний ярмарок «Вірю в ЗСУ!». У концерті взяли участь художній колектив артистів від Військової академії, народний хор з м. Роздільної під керівництвом Володимира Василенка, а також рок-гурт “Друже музико” з фронтменом Максимом Трубніковим. А навколо, по периметру розташувалися намети від різних організацій та підприємств, що діють на території Доброславської громади.

Усі відвідувачі мали змогу скуштувати найкращих страв від наших господинь, придбати оригінальні ексклюзивні вироби, доброславські сувеніри, які не продаються в магазинах, взяти участь у конкурсах, благодійному ацкціоні, сфотографуватися… з генералом Залужним (!), щоправда на фотозоні. Поряд з нею були виставлені трофеї, які наші воїни знаходять на полі бою після  звільнення української землі від російських окупантів. Багато було й військових, які пригощали солдатською кашею всіх охочих.

Для дітей працювала окрема локація дитячих розваг та аніматори, серед яких був і пес Патрон. Усі зібрані коштиДоброславська громада традиційно перераховує на допомогу Збройним Силам України.

Для гостей провели додаткову екскурсію “Доброслав – це Європа”,  адже громада позиціонує себе як містечко парків і рекордів, природної краси, унікальних мистецьких об’єктів та скульптур.

ПатронТа найголовнішою подією стало відкриття нової локації «Алея Дружби», що при в’їзді до Доброслава. Новий арт-об’єкт символізує співдружність з 50 країнами, які сьогодні підтримують та надають допомогу нашій державі, тож на встановлених флагштоках поряд з українськими прапорами, тепер розвіюються і прапори 50 найпотужніших держав світу.

Сьогодні у Доброславі величезна, знакова подія, ми відкрили кілька соціально важливих і дуже значимих для нас об’єктів. Ми стали першими в Одеській області громадою, яка створила Ветеранський хаб, куди можуть приходити щодня наші хлопці, які повернулися з війни, приходять у відпустку чи з пораненнями. Там вони знайдуь підтримку, розраду і допомогу. А зараз ми відкриваємо ще один дуже важливий об’єкт. Рік повномасштабної війни показав нам, хто є хто: хто є нашими ворогами, а хто є друзями, чию підтримку ми отримували й продовжуємо отримувати зараз. Це підтримка усього цивілізованого світу, який дихає разом з нами. Їхні серця б’ються разом з нами в одному такті. І лише разом з ними ми зможемо перемогти цього лютого ворога, який називається “російський рашизм”. Це не тільки данина нашої дружби, це ще й символ нашої пам’яті”, – звернулась до присутніх голова Людмила Прокопечко.

Новий арт-об’єкт складається з земної кулі, до якої ведуть кілька шляхів, на них – відбитки солдатських берців, це символ тих полеглих Героїв, які віддали за рідну землю найцінніше – своє життя. Їхні душі, що полишили цей світ, символізують птахи, що злітають до неба…

СИЛА ГРОМАД готує великий спецрепортаж з перебігу свята, тож слідкуйте за оновленнями.

Авторка – Оксана Піднебесна

Ветеран хабДоброславДоброславДоброславДоброславДоброславдівчаткаДоброславДоброславДоброславДоброславДоброславДоброславДоброслав