Не допустити ліквідації: Тарутинська громада прагне відстояти аграрний ліцей

Спеціалісти агропромислового комплексу на сьогоднішній день є одними з найзатребуваніших в Україні, а з початком війни важливість їх роботи тільки зросла. Родючість та багатство українських земель, у тому числі і Одещини, відомі у всьому світі. Аграрії своєю турботою та професійною працею розвивають таку важливу для економіки сільськогосподарську галузь.

Зокрема фахівців для агропромислової та будівельної галузей готував і Тарутинський аграрний ліцей – середньо-спеціальний навчальний заклад, який було засновано в 1974 році. Щороку із цих стін виходило понад 500 випускників, які у подальшому працювали виноградарями, будівельниками, малярами, штукатурами, зварювальниками, теслярами, мулярами. Але на сьогоднішній день доля Тарутинського ліцею є невизначеною.

Про це повідомляється у репортажі видання «Суспільне Одеса».

«Нині у нашому ліцеї навчається 101 учень. Вони здобувають професії зварювальників і теслярів. Існує таке поняття – регіональне замовлення. Тобто управління освіти щороку фінансує необхідну кількість місць і спеціальностей. Минулого року управління не виділило нам жодного місця, жодної професії. Ситуацію врятувало керівництво громади», – надав коментарі з приводу долі навчального закладу виконуючий обов’язки директора ліцею Степан Топал.

Саме завдяки керівництву громади 30 студентів мають змогу здобувати обрану освіту.

«Торік ми звернулись із пропозицією до депутатського корпусу профінансувати групу кухарів за рахунок громади. Ухвалили рішення, і сьогодні у нашому ліцеї здобувають якісну освіту 30 майбутніх кухарів», – розповідає голова Тарутинської громади Сава Чернєв.

На базі ліцею також діє контрактна форма навчання. Враховуючи великі аудиторії, оснащенні відповідним обладнанням, комунальні рахунки є немалими, і це впливає на суму контракту.

«Коли ми починаємо рахувати вартість контракту, то усвідомлюємо, що чим менше дітей навчається, тим дорожчим є контракт. Адже за світло, воду і газ слід сплачувати однаково, не зважаючи на те, чи у приміщенні перебувають сто учнів, чи одна тисяча. Сума комунальних платежів ділиться на кількість студентів. Якщо їх більше, то сума для кожного є меншою. Один курс навчання на контрактній основі з мінімальною кількістю слухачів коштує 30 тисяч гривень. Я вважаю, що це чимала сума для наших мешканців», – пояснив складність ситуації Степан Топал.

Виконуючий обов’язки директора ліцею стурбований політикою закриття закладу.

«Це несправедливо. Торік управління виділило 120 місць для аграрного ліцею у селі Теплиця, а ми не отримали жодного. Так, вимальовується політика закриття навчального закладу», – повідомляє керівник ліцею.

Ситуація з Тарутинським ліцеєм бентежить і місцевих, бо саме цей заклад надавав освіту багатьом нині працюючим спеціалістам.

«Ми проживаємо у сільськогосподарському районі. Тому майже всі спеціалісти здобули освіту тут, на базі нашого Тарутинського аграрного ліцею. Трактористи, зварювальники, агрономи, виноградарі у різний період часу навчалися у цьому ліцеї. Нині постало питання про закриття навчального закладу. Це питання ставимо не ми, а держава. Причина наступна: кілька років тому в ліцеї було виявлені порушення пожежної безпеки. Справа дійшла до суду, і тепер за його рішенням ліцей мають закрити. Але саме зараз наша громада взяла на себе відповідальність усунути всі невідповідності, профінансувавши всі необхідні роботи. Сума величезна, у межах пів мільйона гривень. Зараз ведемо переговори з керівництвом області щодо співфінансування технічних робіт.

Сьогодні не всі діти мають змогу навчатися у вузах і оплачувати дорогі контракти, але тут вони можуть здобути цікаву та потрібну суспільству спеціальність, до того ж на хороших умовах. Ліцей має велику технічну базу, гуртожиток, їдальню, аудиторії оснащені сучасною технікою. Ми спробуємо врятувати ліцей будь-якою ціною. Для нас це є першочерговим завданням, адже якщо він не діятиме, ми залишимося без якісних спеціалістів агросектора», – прокоментував ситуацію голова Тарутинської громади.

Чи вдасться зберегти та продовжити функціонування Тарутинського аграрного ліцею наразі не відомо.

Сьогодні, 22 квітня, Олександр Лончак – директор департаменту освіти і науки Одеської обласної військової адміністрації, привітав на своїй сторінці у Фейсбук освітян з початком тижня профосвіти. У своєму дописі він згадав слова міністра освіти і науки Оксена Лісового.

«Одним із пріоритетів ми будемо ставити перед собою розвиток професійно-технічної освіти, розвиток професійних коледжів. Наше завдання – до 50% молоді направити у професійну освіту, дати їм хорошу якісну професію», – промовив міністр під час засідання Верховної Ради.

У коментарях до допису директора департаменту освіти і науки Одеської ОВА редактор інформаційної агенції «Юг.Today» поставила питання щодо подальшої долі Тарутинського ліцею.

«… Дякую, що вас хвилює це питання, адже розвиток профтехосвіти на часі. Потреба в кваліфікованих робітниках в нашій країні, на мою думку, тільки зростатиме. Головне готувати якісно, а не на застарілому обладнанні, адже роботодавець не зацікавлений перенавчати. Тож і почалися ці болючі процеси трансформації, їх треба пережити. Модернізуємо, оновлюємо, створюємо НПЦ, шукаємо варіанти, одним словом, робимо все від нас залежне, щоб в регіоні були надсучасні заклади, де могли отримати освіту як діти, так і доросле населення в рамках перепідготовки і т.д. Зрештою, дорогу долає той, хто йде», – відповів Олександр Лончак.

Залишається вірити, що Тарутинський аграрний ліцей і далі буде випускати фахівців, які ще багато років будуть працювати на благо держави.

2 thoughts on “Не допустити ліквідації: Тарутинська громада прагне відстояти аграрний ліцей

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *