З рідного Криму – в Узбекистан: історія татар, яких депортувала радянська влада. ВІДЕО

18 травня 1944-го о четвертій ранку радянська влада почала масове виселення кримських татар з півострова Крим. Вагонами людей відправили до Узбекистану, Уралу, Казахстану. Тоді в одному з таких потягів їхав чотирирічний Расім Аккієв з мамою. Сім’ю депортували до Узбекистану. Згодом Расім переїхав до Одеси. До 79-річниці депортації кримськотатарського народу нані колеги з Суспільного розповіли історію корінних кримських татар.

83-річний Расім Аккієв народився у 1940 році в Криму в селі Уркуста. Під час Другої Світової війни його батько пішов на фронт. Расім жив з мамою, коли радянська влада почала виселяти кримських татар з півострова.

У 1944 році вночі, о 4 ранку, вриваються НКВС-ники, ажіотаж такий підняли, собаки почали гавкати скрізь, мичить скотина. Почали виганяти всіх. Всіх збирали одразу по машинах і на вокзал. Люди думали, що їх будуть вбивати. За що? Ніхто нічого не знає. Саджали у вагони, вагони-скотовози були брудні, заштовхували усіх поспіль. Люди думали: “Куди?”. Із собою хто що зміг взяти, бо давали 15 хвилин, щоб зібратися”, — пригадує Расім.

За його словами, близько 70 ешелонів прямували до Узбекистану, Уралу та Казахстану. Вагони були переповнені. До місця призначення потяги рухалися близько місяця.

"Народ мріяв повернутися до Криму": історія татарської родини, примусово депортованої радянською владою
Расім Аккієв. Фото: Суспільне Одеса

Діти помирали. Жодної допомоги не було. Кожного ранку їх зупиняли на якійсь навіть не станції, а в полях. НКВС-ники заходили і такими нецензурними словами питали: “Трупи є чи ні?”. Навіть якщо є, жінки плакали, кричали, але сил не було з ними боротися. І коли трупи були, вони відкривали двері на ходу, викидали трупи у двері. А маленьких дітей, які помирали, були віконця такі на вагонах невеликі, у вікна викидали. Прямо при людях. Це страшна трагедія для народу. Такого, мабуть, не було у світі”, — розповідає чоловік.

Як стверджує Расім Акієв, татар звинувачували в масовому дезертирстві з лав Червоної армії попри те, що представники кримськотатарського народу воювали й брали активну участь у партизанському русі.

“Я дуже добре пам’ятаю, коли помер Сталін. Дуже добре запам’ятав. Ми зранку йшли до школи, я навчався в 4-му класі, діти йшли і дізналися, що Сталін помер, почали плакати. Вони плачуть, а я йду собі, бо я вже чув, що Сталін вислав нас усіх”, — пояснює чоловік.

В Одесі Расім познайомився з майбутньою дружиною. У місті чоловік перебував під час служби в армії. 27 квітня подружжя відзначало річницю – 50 років.

Я вам скажу, що це ніби вчора було. Все перед очима, знаєте. Думаєш, от час пролетів. 50 років – це одне людське життя. Ми взагалі сімейство дуже дружнє. Вболіваємо ми дуже, руками і ногами всі за Україну, щоб Крим повернувся Україні. Абсолютно всі”, — розповіла Ельміра Аккієва.

"Народ мріяв повернутися до Криму": історія татарської родини, примусово депортованої радянською владою
За словами жінки, її родину так само виселили з Криму. Подружжя запевняє, що якби була змога ще раз поїхати на землю своїх пращурів, вони обов’язково б це зробили.
"Народ мріяв повернутися до Криму": історія татарської родини, примусово депортованої радянською владою
Фото –  Суспільне Одеса

2 thoughts on “З рідного Криму – в Узбекистан: історія татар, яких депортувала радянська влада. ВІДЕО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *