Перевір родимку: під час акції в Одесі перевірили 2,5 тисячі людей, у 300 виявили меланому

10 травня 2023 року Департамент охорони здоров`я Одеської міськради та Одеський міський центр здоров`я провели акцію до Всесвітнього дня меланоми.

Про це повідомляє Одеська міська рада.

Цього дня сімейні лікарі всіх Центрів первинної медико-санітарної допомоги та лікарі-дерматологи консультативно-діагностичних центрів Одеси безоплатно проводили для всіх охочих профілактичний огляд шкіри, перевіряли родимки за допомогою дерматоскопії та надавали консультації.

За підсумками Дня меланоми, профілактичний огляд у медзакладах Одеси пройшли 2517 осіб.

З них з підозрою на онкопатологію шкіри виявлено 314 випадків, з яких: меланома – 27 випадків, інші онкозахворювання шкіри – 87 випадків, передонкопатологія та доброякісні новоутворення шкіри – 156 випадків.

Всі пацієнти з підозрою на онкопатологію та передонкопатологією шкіри були направлені на консультацію до онкологів та онкодерматологів консультативно-діагностичних центрів та спеціалізованих медзакладів.

Рання діагностика онкозахворювань та передракових станів дозволяє своєчасно провести лікування, зберегти здоров`я та життя пацієнтів.

Всі сімейні амбулаторії Одеси забезпечені дерматоскопами, сімейні лікарі пройшли навчання та вміють проводити обстеження. При будь-яких змінах у стані наявних родимок або при появі нових необхідно звернутися до сімейного лікаря та пройти діагностику.

Меланома –  одна з найбільш небезпечних злоякісних пухлин шкіри. Провідним фактором ризику меланоми є надмірне сонячне опромінення, що особливо актуально для Одеси як для південного міста. Також впливають на розвиток меланоми штучна засмага в солярії, хронічне травмування родимок одягом та вік після 60 років, особливо у чоловіків.

Ознаки змін родимок, при яких треба негайно звернутися до лікаря, можна запам`ятати за правилом АКОРД:

А – асиметрія: зверніть увагу за форму родимки, якщо вона несиметрична – це привід звернутися до лікаря.

К – край: якщо родимка має нечіткі розмиті границі, то це може бути ознакою меланоми. Також занепокоєння мають викликати будь-які зазубрини чи нерівності.

О – окрас: якщо родимка повністю чи частково змінила забарвлення – терміново до лікаря.
Р – розмір: ви бачите, що родимка почала рости вшир або вгору, або у вас є родимка понад 6 мм в діаметрі.
Д – динаміка: будь-які зміни в структурі шкіряного покриву родимки мають бути для вас сигналом йти до лікаря. Це може бути сухість, поява кірочок, кровоточивість чи випадіння волосся з невуса тощо.

Напередодні гарячих літніх днів лікарі закликають берегтися від агресивного сонця і запам’ятати кілька важливих правил.
 
Профілактика меланоми:

– уникайте сонячних опіків шкіри, застосовуйте захисні креми (SPF від 30);
– уникайте контакту шкіри в ділянці родимок із хімічними подразниками;
– у сонячну погоду одягайте просторий легкий одяг, який прикриватиме оголені частини тіла. Не забудьте про капелюха або панаму (особливо чоловіки, які мають частковий волосяний покрив на голові чи взагалі не мають його, адже саме там часто виникають меланоми в чоловіків);
– бережіть дітей від шкідливого впливу ультрафіолету та сонячих опіків
– відмовтесь від штучної засмаги.
– уникайте травмування родимок.
– регулярно оглядайте свою шкіру та шкіру ваших близьких.

One thought on “Перевір родимку: під час акції в Одесі перевірили 2,5 тисячі людей, у 300 виявили меланому

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *