“Білі білети” для моряків: в Одесі суд виніс вирок активістці, як учасниці незаконної схеми виїзду чоловіків

Очільниця ГО “Українське об’єднання моряків” Христина Король, яку підозрюють в організації схеми вивозу моряків за кордон за допомогою підроблених документів, визнала провину й уклала угоду зі слідством. 10 квітня Приморський райсуд Одеси затвердив її й виніс вирок.

У вироці суду вказано, що керівниця громадської організації допомагала морякам призовного віку виїхати за кордон під час дії воєнного стану. Для цього їм робили “білі” білети та інші документи, які надають чоловікам право вільно перетинати державний кордон України. Вартість таких “послуг” складала від 6500 до 8000 доларів.

Схема, за даними слідства, була такою: моряк, який хотів виїхати за кордон, але не мав можливості зробити це законно, звертався до керівниці ГО, використовуючи кодове словосполучення. Вона брала номер телефону та обіцяла, що з ним зв’яжуться. Далі комунікація проходила через інших людей, частину з яких слідство не встановило.

Серед ідентифікованих учасників схеми — заступник директора ТОВ “Навчальний центр фахівців морського транспорту”, який отримав вирок.

У вироці вказаний тільки один епізод “допомоги” моряку. Христина Король повинна сплатити штраф у розмірі 425 000 гривень, також суд позбавив її права займатися діяльністю, пов`язаною із підготовкою фахівців морського транспорту на три роки.

Що було напередодні?

  • 16 грудня у СБУ повідомили, що в Одесі ліквідували схему виїзду “ухилянтів” за кордон, до якої причетна керівниця громадського об’єднання моряків Христина Король. Вартість “послуг” складала від семи до восьми тисяч доларів. Затримали Христину 14 грудня.
  • Раніше біля управління СБУ в Одесі відбувся мітинг моряків, які виступили проти її затримання.
  • Наприкінці грудня Король у суді обрали запобіжний захід: два місяці під вартою з можливістю застави у два мільйони гривень.
  • 21 грудня жінку звільнили з-під варти під заставу у розмірі 1,85 млн грн.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *