Дім з морського контейнера: на Одещині виготовляють мобільне житло для переселенців

На Одещині виготовляють тимчасове житло для переселенців, які втратили дім через війну. Його обладнують зі звичайних морських контейнерів. Усього в селищі під Одесою планують зробити сто двадцять таких приміщень, в яких можна розселити пів тисячі мешканців і на території імпровізованого містечка вже з’явилися перші мешканці. 

Проєкт діє на території Великодальницької громади. Його започаткували ще до великої війни: задумували як соціальне житло для безхатьків і навіть гадки не мали, що він стане прихистком втікачам від бойових дій.

Родина п’ятирічної Софійки з Донеччини, але її маленький братик з’явився на світ уже на Одещині. Для родин з немовлятами в цьому містечку приміщення підвищеного комфорту.

“Ми виїжджали в паніці, встигли взяти тільки документі. Ми боялися навіть, що нас по дорозі наздожене, так свистіли всі кулі, гранати”, – розповідає Катерина.

Більшість мешканців містечка живуть в будиночках з морських контейнерів. Кажуть, хоч це і не дім у повному сенсі, але є дах над головою, тепло, вода і бодай якась приватність.

“Тут у нас маленька кухонька, всі електроприлади у нас є, ну і місце для відпочинку. Скажемо так, спартанські, але все є у нас. Сподіваємося, що все одно додому потрапимо, переживаємо за своє місто, за Бахмут”, – додає Сергій.

Переобладнання одного контейнера обходиться у 4-5 тисяч доларів. Цього, кажуть мешканці, досить, аби почуватися комфортно.

В кожному будиночку можуть жити троє-четверо людей. Вони отримують тут ще й триразове харчування. Такої кількості нужденних, зізнаються волонтери, не очікували.

“З кожним днем ми розуміємо, що потреба все більше і більше. Наступний крок – це буде установка пральної, в нас ще не обладнана кухня. Навіть якщо, Дай Боже, перемога буде, вже завтра люди тут залишаться на дуже довгий строк”, – певні волонтери.

Цей проєкт, кажуть, започаткували ще до великої війни, його задумували як соціальне житло для безхатьків і навіть гадки не мали, що він стане прихистком втікачам від бойових дій.

“У них дома зруйновані, немає куди їм повертатись. З Бахмута є кілька сімей, тому проєкт, думаю, має перспективу навіть після війни. До нас часто дуже звертаються, ми тільки робимо, одразу заселяємо, навіть, якщо чесно, не встигаємо”, – каже голова місії Федір Герасімов. 

Ініціативі допомагають благодійники. Організатори ж планують зробити такі містечка і в інших областях України.

“Ми вже розробляємо проєкт у Києві, десь на три гектари, ми плануємо там набагато більше – близько трьохсот будиночків. Це дуже актуально у великих містах, як Харків, Київ, Одеса, може західна частина України”, – додає голова місії.

В соцмістечку вже мешкає 48 родин – переселенці з Херсонщини, Миколаївщини та Донеччини.

Ті, хто оселився, допомагають волонтерам облаштовувати інші будиночки, або пораються на кухні. Через те, що містечко постійно росте, волонтерам потрібна будь-яка допомога.

Джерело – ТСН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *