Арт-терапія, казки та писанки: як “Вітрила дитинства” підтримують дітей з інвалідністю

Благодійний фонд “Вітрила Дитинства» реалізує проєкт “Надання соціально-психологічної допомоги сім’ям з дітьми вразливих категорій в період війни” в Авангардівській громаді, вже девятий місяць. Одна із категорій родин, з якими працюють фахівці – сім’ї з дітьми з інвалідністю та особливими освітніми потребами.

Запит на роботу з такими дітьми з’явився майже одразу, а на початку цього року, після відкриття у громаді Соціального хабу, його вдалося реалізувати. Прохання надійшло від батьків – а фахівці «Вітрил» з готовністю відгукнулися. Тому щотижня проводять з малечею індивідуальні та групові заняття.

 

Авангард“Особливі діти” – як багато сенсів криється за цими словами. Можна дуже багато перераховувати, що ж саме вміщують ці слова. Але головне – щоб ми, дорослі, розуміли, що ці діти потребують особливої уваги, тим більше сьогодні, під час війни. У наших реаліях, коли більшість освітніх закладів і державних реабілітаційних центрів не мають змоги працювати очно, сім’ї з «особливими» дітьми залишаються сам-на-сам зі своїми проблемами. Діти позбавлені можливості соціалізації та отримання корекційно-розвиткової допомоги.

 

ТомуБФ «Вітрила дитинства» своєчасно відреагував на потребу родин, де зростають діти з інвалідністю і запропонував їм свої послуги.

 

корекціяМайже 2 місяці з дітьми  з ДЦП, розладами аутичного спектру на постійній основі працює психологиня Ольга Радько, яка спеціалізується на корекційно- розвивальних методиках. Розповідає: працює з особливими дітьми вже майже 10 років. У своїй роботі використовує методи арт-терапії, сенсомоторної корекції, сенсорної інтеграції, пісочної терапії та казкотерапії. Але найголовніше, –  пояснює, -це емоційний контакт та співналаштування з дитиною.

 

«Я вважаю, що особлива дитина – це не дитина з вадами розвитку, це дитина зі своїм особливим способом пізнання цього світу. І я не ставлю за мету у своїй роботі підлаштовувати дитину під цей світ, а я лише намагаюсь допомогти їй у процесі пізнання цього світу, приймаючи особливості кожної дитини, з якою працюю», – ділиться пані Ольга.

 

Діти, з якими займається Ольга, мають різні діагнози: ДЦП, розлади аутичного спектра, затримка психомовленнєвого розвитку. Тому до кожного завжди шукає індивідуальний підхід.

 

Серед них –індивідуальні та групові заняття з психологом, майстер-класи з виготовлення поробок, малюнків, маленьких сувенірів. Такі діти можуть просто перебувати уХабі, поки їх батьки вирішують свої справи, де спілкуються з іншими дітьми, соціалізуються, розвиваються.

У Соціальному хабі, створеному в рамках проєкта, є й індивідуальні консультації психолога для батьків, діє Клуб взаємодопомоги для дорослих. Крім того, можна індивідуально придбати ліки для дітей за рецептом лікаря, отримати дитячі підгузки тощо.

 

Наразі проєктом охоплено вже 2 дітей з ДЦП, 2 дітей з аутизмом, 5 дітей з розладом аутичного спектра (РАС). Ще двоє дітей з особливими освітніми потребами почнуть отримувати послуги на наступному тижні.

 

Для учасників проєкту всі  послуги безкоштовні.

 

писанка«Робота з «особливою» дитиною відрізняється від інших занять. Іноді нам вдається досягти всього лиш однієї усмішки від хлопчика з аутизмом і це дуже цінно, бо варте наших зусиль! Намагаємось зробити максимально комфортним перебування дітей у нашому Хабі, адаптувати дитину до занять у групі, навчити більше комунікувати, з радістю пізнавати світ розкривати приховані здібності дитини. І дуже радіємо їх найменшим успіхам» – розповіла Тетяна Назальзова.

За період діяльності проєкту фахівчині Соціального Хабу, що діє в Авангарді, виявили особливості в чотирьох дітей і перенаправили для отримання допомоги в центрі раннього втручання. Навіть коли батьки не могли зареєструватися для отримання послуги онлайн, Тетяна Назальзова особисто телефонували спеціалістам і домовлялись про зустріч з батьками та дітьми.

Тому важливість таких соціальних послуг вже оцінили батьки «особливих» дітей. Щодня пишуть фахівцям вдячні відгуки і побажання, адже отримали тут співучасть і допомогу, – навіть у такий важкий час.

Довідково: Проект реалізується за підтримки СОС Дитячі містечка Україна,і охоплює не лише вимушено переселені сім’ї та родини, які потрапили у складні життєві обставини, а й дітей з інвалідністю чи особливими освітніми потребами.

 

2 thoughts on “Арт-терапія, казки та писанки: як “Вітрила дитинства” підтримують дітей з інвалідністю

  1. Доброе утро!
    Прекрасная новость! Я мама девочки Кристины 11лет, проживаем на ул.Фруктовой. Кристина учится в Прилиманском лицее в 4м классе инклюзивно. В прошлом году пыталась попасть к Вам с ней, но мне объяснили что занимаются только с переселенцами.
    Еще есть одна девочка с параллельного класса с такими же потребностями, тоже проживает возле Дома Культуры.
    Мы бы с удовольствием присоединились к вашей команде.Иванна 0968181707

  2. Доброго дня
    Я одна із матусь такої дитини. Коли ми вперше прийшли на відкриття цього центру” Вітрила дитинства” дитина була у захваті цієї атмосфери. Після цього дня моя дитина майже кожного дня перебуває у Хабі і завжди після цього залишається задоволений.
    Особлива подяка Радько Ольги Миколаївні за особливий підхід до моєї дитини.
    А також дівчата з Хабу Татьяна Бодня і
    Ярослава. Велике дякую Вам за підтримку.
    ВЕЛИКА ПОДЯКА ВСІМ !!!,,🥰🥰🥰

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *