На Одещині запрацював новий пункт пропуску до Молдови

“Укрзалізниця” почала перевозити вантажі між Україною та Молдовою відновленою дільницею Березине — Басарабяска.

Тут відкритий третій прикордонний перехід між країнами — Серпневе-1 — Басарабяска, повідомляє пресслужба підприємства.

Перехід працює з 25 березня 2023 року, а Укрзалізниця вже прийняла перші заявки на перевезення вантажів через вказаний перехід, зокрема, на перевезення восьми вагонів з будівельними вантажами та шістьох вагонів зі шлаками.

За даними члена правління акціонерного товариства В’ячеслава Єрьоміна, наразі це найкоротший маршрут до портів Рені, Галац, Джурджулешти, завдяки якому “Укрзалізниця” зможе збільшити обсяги експортних і транзитних перевезень. За нашими підрахунками, дільниця дозволить перевозити додатково від 4 до 10 мільйонів тонн вантажів на рік.

Крім того, новий маршрут має дозволити пришвидшити та здешевити транспортування вантажів до України з портів Рені, Галац, Джурджулешти й у зворотному напрямку.

Термін доставлення експортних вантажів до портів Молдови та Румунії, а також українського Рені, за нашими підрахунками, скоротиться на чотири-шість діб. При цьому вартість транспортування експортних вантажів прогнозовано зменшиться на 10-35 доларів на 1 тонні залежно від вантажу та маршруту. А, наприклад, економія, на думку заступника директора департаменту комерційної роботи АТ “Укрзалізниця” Валерія Ткачова, при транспортуванні імпортного пального та нафтопродуктів до України з вищезазначених портів становитиме 18-44 доларів на 1 тонні.

Раніше між Україною та Молдовою діяло два прикордонні залізничні переходи: Сокиряни — Окниця та Могилів-Подільский — Велчинець.

Нещодавно Європейський банк реконструкції та розвитку затвердив кредит у 23 мільйони євро для Молдовської залізниці на часткове фінансування модернізації двох ділянок залізниці, щоб поліпшити транзит з Одеської області.

У лютому 2023 року  прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що Україна відкриє новий залізничний пункт контролю “Березине”.

Як уточнив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук, ПК “Березине” буде відкритий з метою впорядкування діяльності міжнародного пункту пропуску “Серпневе 1” і цілодобово працюватиме для залізничного вантажного сполучення в період воєнного стану та 90 днів після нього.

Перед тим уряд Молдови на засіданні 14 грудня схвалив початок перемовин та підписання протоколу між Прикордонною поліцією та Митною службою Молдови з одного боку та адміністрацією Прикордонної та Митної служб України щодо облаштування залізничного пункту пропуску на молдовсько-українському кордоні “Бессарабка-Серпневе”.

Саме відсутність митниці не дозволяла працювати ділянці залізниці між молдовскою Басарабяскою та Березиним в Одеській області.

Міністр інфраструктури та регіонального розвитку Молдови Андрій Спину та міністр інфраструктури України Олександр Кубраков у понеділок 22 серпня того ж року зустрілися у молдовському місті Басарабяска та введи в експлуатацію залізничну ділянку.

Раніше Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков та віцепрем’єр-міністр Молдови Андрій Спину підписали меморандум щодо залізничного сполучення, який передбачає відновлення з осені руху поїздів для вантажних перевезень на ділянці залізниці Березине (Україна) – Басарабяска (Республіка Молдова).

Ідея запуску цієї лінії буксувала до цього кілька років. Наприклад у 2020 році Ренійська міськрада вкотре звернулася до уряду з приводу залузничної гілки Басарабяска – Березине це рішення стало єдиним ухваленим під час апозачергової сесії Ренійської міськради 10 червня 2020 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *