Роздача повісток та гучні затримання: в ОК “Південь” пояснили, як триває мобілізація на Одещині. ВІДЕО

Затримання чоловіків та їх примусове доправлення до центрів комплектування вже не вперше фільмують на вулицях Одеси. Зараз до цього додалися скарги від тих, хто перебуває у центрі відправлення. Тому обласному військкомату довелося відреагувати на них.

Про те, як триває мобілізація в Одеській області, чому трапляються випадки із затриманням без поліції, як військові вручають повістки на камери та чому люди проводять по кілька днів у центрі відправлення в інтерв’ю Суспільному розповіла начальниця координаційного пресцентру сил охорони та оборони Півдня Наталя Гуменюк.

В один з моментів ми всі почули новину про те, що ТЦК будуть фіксувати на відео процес вручення повісток. Як показало себе таке нововведення?

Не тільки процес вручення повісток, а взагалі весь процес спілкування представників ТЦК було вирішено фільмувати, оскільки виникали ситуації, що викликали суперечність. У соцмережах і пабліках ми бачили лише одну сторону конфлікту. Як правила на цьому намагалися хайпанути. Дуже полюбляють такі відео пропагандистські канали наших ворогів і ті, хто належать до категорії “почекунів”, які чекають “рускій мір” і мобілізація не зможе надати того потенціалу нашій армії, який зупинить ворога.

Нагадаю, що мобілізація проводиться саме для того, щоби зібрати військо, сформувати його резерв і бути готовими довести цю кляту війну до логічного завершення. До вигнання ворога і до перемоги.

Те, що ми вирішили фіксувати на камеру спілкування говорить про те, що загальна організація цього процесу відкрита і нам немає чого приховувати. Ми не вчиняємо злочин. Ми робимо роботу, яку сьогодні вимагає від нас воєнний стан.

Щодо роботи з ухилянтами. За останній рік доводилось когось притягати до відповідальності на Одещині?

Ця робота триває. Вона не така проста, бо це збір доказової бази. Тут не має бути похибки та помилки. У мене немає інформації, що вже були притягнуті конкретні ухилянти. Хоча я бачила, що в інших областях вже є такі факти.

На початку повномасштабної війни був дуже активний потік добровольців. Зараз ситуація змінилася?

Зараз ситуація в країні суттєво змінилася. Якщо говорити об’єктивно: на самому початку всі вважали, що зараз ми мобілізуємо всі свої ресурси й за два-три тижні зможемо зупинити цю навалу й вибити її. Це дійсно було в голові майже у кожного громадянина. У тому числі це було в головах тих свідомих військовозобов’язаних, що прийшли до центрів комплектування. Коли повномасштабна війна триває вже понад рік, коли є усвідомлення, якій навалі себе протиставимо і як це важко. Що таке протидіяти армії країни, яка в п’ять разів перевищує населенням нас. Суто живою силою. Тоді й мотиваційний ресурс у людей зменшився. Крім того, багато людей, що евакуювалися на початку в більш безпечні регіони усвідомили, що життя може тривати й без бойових дій. Але якщо ми всі разом не мобілізуємось, ми не зупинимо це ніколи.

Затримання представниками ТЦК військовозобов’язаного на вулиці без поліції. Чому так відбувається?

На жаль, не вистачає на всіх груп. У поліцейських є ще багато інших задач. Часто буває таке, що наряд, який мав супроводжувати групу, має виїхати на інше завдання, або щось інше. Крім того, є і звичайний людський фактор. На початку, коли для оповіщення нам довелося вийти на вулиці, то були й не зовсім злагоджені дії. Наприклад, один наряд поліції виділявся на три-чотири групи й не встигав опинятися там, де виникала конфліктна ситуація.

До речі, персонал який здійснює оповіщення — це не спеціально навчений підрозділ. Це такі самі мобілізовані громадяни, які прийшли до ТЦК на визначені посади й намагаються проводити ту роботу, якою теж хтось має займатись.

Зовсім нещодавно, 22 березня, в одному з загальнонаціональних телеграм-каналів з’явилося відео, на якому начебто представник ТЦК за допомогою відмички відкриває двері у приватний будинок, аби вручити повістку. Це відбувається начебто в Одесі. Як можете це прокоментувати? Наскільки законні такі дії загалом?

Якщо це відео зробили в офіційний спосіб, наприклад, за допомогою прибудинкової камери спостереження чи інших засобів контролю приватної території, то власник має звернутися до поліції із заявою. У нас немає достовірного підтвердження, що відео справжнє і воно не сфабриковане, і що там дійсно представник ТЦК. На багато запитань можуть відповісти конкретні дії правоохоронців

Ви згоді з тим, що це не нормальна практика, якщо це дійсно відбулося?

Не вважаю правильним обговорювати те, де ми не переконані, що це правда. Цим мають займатися правоохоронці. Звісно, я особисто не можу виправдовувати таке проникнення на приватну територію.

Хочу вам навести одну цитату, аби ви послухали: “Батька затримали на блокпосту о 5:00, відвезли до центру комплектування, провели медкомісію та відібрали телефон. Вже на наступний день відвезли до іншого міста не давши навіть забрати речі з дому”. Це лише одна історія з якою до нашого телеканалу звернулася сім’я мобілізованого. Це все сприймається, як викрадення людини. Чому це не так?

По-перше, центри комплектування не ставлять собі за мету викрадати людину. Тут починати треба з себе і дати відповідь, чи виконав ти передбаченні речі законом, свої зобов’язання. Чи кожний приходив щоп’ять років до ТЦК і звіряв інформацію щодо своїх особистих даних, проходив медкомісію. Статистика нашої теперішньої роботи показую, що такого не відбувалося. В умовах мобілізації навіть це не є, мабуть, виправданням такої історії. У кожного є вибір і треба прийти до ТЦК, перевірити свої дані й захищати свою країну.

Випадки, про які також писали – це коли з громадського транспорту, з маршруток висаджують людей, інколи забирають телефони. Чи є такі ситуації насправді, або це також частин інформаційної війни?

Не виключено, що це також частина інформаційної війни, але не можна виключати й людський фактор. Ще раз скажу: люди, направлені у групи для мобілізації, такі самі військовослужбовці, якими потенційно мають стати й ті, хто їде у громадському транспорті. Такі люди говорять, що вони ще не отримали повісток. Хоча вони не проживають за місцем реєстрації, працюють неофіційно. Вони просять про показове оповіщення, але знають, що це неможливо через причини, які я вам перелічила. Ми змушені виходити на вулиці й шукати людей, які мають пройти кроки, передбачені військовим зобов’язанням.

Хотілось з вами ще одну ситуацію обговорити. Відео у мережі про ТЦК Малиновського району Одеси. У дописі йдеться, що людей утримують в центрі, забрали у них телефони й дехто там перебував декілька діб. Така процедура прописана якоюсь нормою?

Якщо говорити про центр формування команд, про який мова у відео, я особисто там була й спілкувалась з людьми. Там створені відповідні умови, де люди очікують відправлення у військові частини. Люди, що там перебувають, фактично значаться, як призвані на військову службу.

Це ті, хто пройшов медкомісію?

Так, ті, хто проходять або пройшов медкомісію. Відбувається оформлення документів і формування команд. Але частина може бути в іншому місті й люди можуть чекати до трьох діб, але вже у статусі військовослужбовця.

Для людей, які очікують, створені всі належні умови. Від гарячої води в душі до триразового харчування з вільним доступом до кави, чаю та смаколиків. Якраз те відео, яке шириться мережею підтверджує, що телефони в них ніхто не забирає.

Було б несправедливо говорити лише про проблеми, які стосуються ТЦК. Поговоримо про ухилянтів від мобілізації. На які хитрощі зараз ідуть, аби уникнути мобілізації?

Я не хочу розповідати це тим, хто ще не вдався до цих хитрощів. Краще попрошу тих, хто вишукує ці варіанти, прийти до центрів ТЦК. Там можна ініціювати своє призначення за профілем і своєю освітою. Можна ж реалізувати себе, як фахівця. Військовим також потрібні й цивільні фахівці, які можуть бути зараз корисні на фронті. Пам’ятайте про те, що багато підрозділів є тиловими, які забезпечують функціонування фронту. Військовим самим не дуже то й треба, щоби на “нулі”, якого так багато бояться, перебували ті, хто нічому не навчений.

І ще одне питання. Чи існує варіант альтернативної служби під час мобілізації?

Для мобілізованих варіанту альтернативної служби не існує. Він передбачений тільки для строкової служби в мирний час.

Джерело – Суспільне Одеса

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *