Росія через протести прагне повалення влади в Молдові — розвідка США

Розвідка США вважає, що особи, пов’язані з РФ особи, планують організувати антиурядові протести в Молдові, щоб спробувати повалити уряд і побачити там більш проросійську адміністрацію. Про це повідомляє CNN з посиланням на представників Білого дому.

США вважають, що Росія працює над послабленням молдовського уряду, який прагне тісніших зв’язків з Європейським Союзом”, — сказав координатор Ради національної безпеки зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі.

За його словами, антиурядові акції, які відбулися останніми днями у Кишиневі, — це частина плану РФ, яку втілює в життя проросійська партія “Шор”.

В Адміністрації Байдена також вважають, що Москва працює над поширенням дезінформації про загальну стабільність Молдови. Одним із прикладів є заява Міноборони Росії про те, що Україна планувала вторгнутися до Придністров’я. Представники США заявили, що ці звинувачення є “необґрунтованими, фальшивими та викликають безпідставну тривогу”.

У США не бачать безпосередньої військової загрози для Молдови, заявили американські чиновники. Але США уважно стежать за діяльністю Росії в Молдові, побоюючись постійних зусиль Росії дестабілізувати Європу.

Також США планують розсекретити наявні розвіддані, які стосуються планів РФ щодо Молдови. Таким чином, офіційний Вашингтон хоче нівелювати згубний вплив Кремля на країну і утримати Росію від подальшої ескалації в цьому напрямку.

За словами офіційних осіб, зараз США розсекретять ці розвіддані, щоб утримати Росію від просування своїх планів, подібно до того, як США регулярно розсекречують розвіддані про наміри Росії в Україні з метою викриття їхніх планів.

Що відомо про ситуацію у Молдові

Президент України Володимир Зеленський під час виступу на саміті ЄС 9 лютого заявив про “план Росії взяти Молдову під свій контроль”. Служба інформації та безпеки Молдови підтвердила, що молдовська сторона отримувала від України дані про наміри Росії провести кампанію з дестабілізації ситуації в державі.

13 лютого президентка Молдови Майя Санду підтвердила цю інформацію і заявила, що за допомогою протестів опозиції РФ має намір здійснити держпереворот в Молдові та змінити владу в Кишиневі.

20 лютого президент України заявив, що Росія давно планувала змінити владу та влаштувати провокації у Молдові, про що він уже попередив президента Маю Санду. Однак Молдова і РФ не мають спільного кордону, а росіяни могли перекидати своїх військових лише в аеропорт у Кишиневі. 21 лютого прем’єр-міністр Дорін Речан підтвердив слова Зеленського про те, що РФ планує захопити аеропорт у Кишиневі для перекидання військових до Молдови.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *