Війна, зима і брак електрики: Як громади Одещини посилюють власну безпеку? ВІДЕО

Під час зимових холодів та відключень електроенергії на Одещині збільшилась кількість пожеж. Так, у селі Нерубайське житлові будинки та гаражі згоріли внаслідок порушення правил користування генератором. У Кодимському районі до трагедії призвів газовий балон, від вибуху загинув власник квартири. А в селі Шабо несправний обігрівач забрав  життя однорічного малюка, іншу дитину з батьком вдалося врятувати, – з опіками…

Такі випадки можна було б уникнути, адже сталися вони через необачне користування електроприладами, роблять висновки одеські рятувальники.

“Якщо брати з початку 2023 року, то станом на сьогодні вже трапилася 561 пожежа, загинуло 33 особи, з них 3 дітей. Це дуже велика кількість, колосальна і дуже страшна цифра”, – пояснює Марина Мартиненко, прес-офіцерка ДСНС в Одеській області.

Аби запобігти трагедіям, у громадах Одещини з листопада почали з’являтися класи безпеки. Це новий проект, який реалізується ДСНС спільно з міжнародними партнерами. Він покликаний навчити дітей дотримуватись правил безпеки на прогулянці, вдома чи у школі, а також діяти у разі надзвичайних ситуацій, зокрема під час повітряної тривоги.

Авангард«Твоя безпека в твоїх руках!» – під таким гаслом проходить урок у Прилиманському ліцеї під Одесою. Тут створено один з класів безпеки, де діти знайомляться з роботою медиків, поліцейських, рятувальників, нагадують правила дорожнього руху. Кожен куточок спеціально обладнаний, аби в доступній формі донести малечі важливі правила життя. Посібники для занять надала Служба порятунку, все інше яскраве обладнання у клас закупили за кошти громади.

Сьогодні на заняття до прилиманських дітей завітали справжні рятувальники, аби навчити особливій поведінці у воєнний час.

“Я вважаю, що головним є вміння дітей зорієнтуватися в ситуації, прийняти рішення, вміти діяти відповідно до ситуації. Враховуємо особливості дітей і намагаємося донести інформацію якомога зрозуміліше і цікавіше. Звичайно, діти діляться завжди тим, що відбувається в школі і про що розповідають. Іноді діти мають вплив на своїх батьків. Наприклад, під час повітряної тривоги батьки можуть вважати, що  не потрібно іти в укриття. У такому разі діти можуть наполягати і вчити своїх батьків правильно реагувати у таких ситуаціях”, – каже Наталія Байлук, вчителька початкових класів.

Аби зробити життя у громаді максимально захищеним, місцева влада Авангардівської селищної ради пішла ще далі – і створила на своїй території Центр безпеки громадян.

АвангардЦя будівля зведена з нуля у 2019 році, сюди закупили спецтехніку, пожежну машину, кран. Особливість у тому, що тут, під одним дахом, зібрані одразу кілька служб: медики, рятувальники, ремонтники – усі, хто має швидко зреагувати у випадку надзвичайної ситуації.

“У нас в громаді 5 сіл: Авангард, Нова Долина, Прилиманське, Хлібодарське і село Радісне, і найбільш далека точка виїзду до Нової Долини – 11 км, і 6-7 км до Радісного і Хлібодарського. У громаді все компактно розташовано і хлопці за 6-7 хвилин приїжджають на пожежу і її моментально ліквідовують”, – пояснює Юрій Гальчинський, заступник начальника КП «Центр безпеки громадян» Авангардівської  територіальної  громади.

Прямо зараз на території Центру безпеки зводять модульні будиночки для тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб, що тікають від війни. Матеріали надали закордонні партнери, а громада самостійно їх встановлює.

Авангардівська селищна об’єднана територіальна громада – яскравий приклад, як ефективно працювати задля захисту громадян. І вміти себе захистити не лише у воєнний час.

Більше – у ВІДЕО від СИЛИ ГРОМАД:

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *