Кілійська громада просить «Укренерго» збільшити ліміти споживання електроенергії

Кілійська міська рада Ізмаїльського району планує звернутися до Кабміну, НЕК «Укренерго», Одеської обласної військової адміністрації стосовно збільшення лімітів споживання електроенергії для громади. Відповідний текст офіційного листа депутатський корпус має затвердити на черговій сесії, що відбудеться 17 лютого.

Про це повідомили у виконкомі Кілійської міської ради.

У проекті звернення зазначається, що Кілія до 2005 року мала централізоване опалення багатоквартирних будинків, шкіл, дитячих садків, медичних закладів, що призвело до значних бюджетних витрат на закупівлю, транспортування та зберігання великої кількості мазуту, на якому працювало декілька котелень.

Через рік Одеська облдержадміністрація запустила пілотний проєкт з переведення житлових будинків та об’єктів соцкультпобуту на індивідуальне електричне опалення.

Зокрема, протягом 2006-2008 років 85 багатоповерхівок було переобладнано із заміною внутрішньобудинкових та зовнішніх електромереж, а також силових трансформаторів. Починаючи з 2008 року для багатьох мешканців багатоповерхових будинків Кілії індивідуальне електроопалення стало єдиним джерелом тепла в їхніх квартирах.

Однак внаслідок збройної агресії росії руйнувань зазнало чимало енергетичних об’єктів України. Це призвело до того, що ліміти постачання електроенергії для всіх областей нашої держави були суттєво зменшені. Можливо, це не так відчувається в тих містах, де є централізоване опалення. Але в Кілії немає ні централізованого опалення, ні газопостачання. На жаль, тривала відсутність світла примушує виживати значну частину містян, особливо літніх людей та дітей.

Окрім того, через блокаду більшості морських портів України суттєва частка зернової продукції наразі експортується через дунайські порти. Так, в Кілії здійснюють перевалку зерна на морський транспорт чотири зернових термінали, що працюють цілодобово, використовуючи чималий відсоток встановлених лімітів споживання електроенергії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *