Донори для ЗСУ: одесити масово здають кров для військових. ВІДЕО

Готові виїжджати до донорів. Медики з одеської обласної станції переливання крові пропонують великим підприємствам долучитися до доброї справи. Щоби не гаяти час, готові самі приїхати до трудових колективів. Цього разу до порятунку життя долучилися майже пів сотні рятувальників.

Лаборантка Антоніна бере з пальця кров в охочих стати донорами. За кілька хвилин визначає групу та рівень гемоглобіну.

Якщо занижений гемоглобін, донор не може здати, підвищений теж не може здати, бо йде згущення крові. Гематокрит теж одна з реакцій згортання крові, тому визначаємо”, – каже фельдшерка-лаборантка Антоніна Шабан.

Ганна Захаревич кров здає уперше. Після розмов із рідними, які захищають країну, наважилася прийти до станції переливання.

За обстановку по телефону не розмовляємо, а то, що потребують крові, так, дуже багато поранених і кров дуже важлива, потрібно іти і здавати. Це зовсім не страшно, не боляче”, – запевняє донорка Ганна Захаревич.

Щодня на станцію переливання крові приходять близько півсотні донорів. Утім медики кажуть, готових пожертвувати кров – поменшало. Вони можуть приймати утричі більше людей.

По 60 осіб кожен може прийняти, рахуйте на трьох по 180, до 200 осіб, так було в перші дні війни, я знаю, приймали більше 200 осіб, працювали скільки є, стільки приймали, головне, щоб були донори”, – каже лікарка.

Зберігатися кров може до місяця. Утім останнім часом побільшало термінових запитів від лікарень.

На станції переливання кажуть, і хоча донорів через війну поменшало – хтось рушив на фронт, хтось – евакуювався за кордон – кількість донацій за рік зросла на 20% саме завдяки тим, хто приходить регулярно

Кров на станції переливання потрібна завжди. Тут кажуть, особливо бракує матеріалу рідкісних груп.

Більш потрібна 3–4 резус–негативні групи, особливо 4, але ми пишаємося, що зросла кількість донацій, але кількість донорів зменшилась. Ми працюємо з організованими колективами,  виїжджаємо на організації, підприємства, які не можуть сюди виїхати”, – зазначає директор одеської обласної станції переливання крові Михайло Бартко.

На станції переливання кажуть, готові навіть виїжджати на підприємства, якщо збереться не менше 40 донорів.

Джерело – 5.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *