“Згоріли на рахунках”: у громад Одещини вилучили залишки освітніх субвенцій

Освітня субвенція, яка надається місцевим бюджетам для нарахування зарплатні вчителям, і яка накопчилася у попередні роки, з 1 січня 2023 року повернута до держбюджету. Про те, що невикористані кошти на рахунках громад ризикують бути вилученими, неодноразово попереджав освітян керівник Департаменту освіти та науки Одеської ОВА Олександр ЛОНЧАК. Проте декілька громад в області не дослухались порад профільного керівника, а тому залишились без “запасних” грошей.

Освітня субвенція – основний інструмент фінансової підтримки місцевих видатків на середню освіту в Україні. Протягом 2022 року залишки коштів освітньої субвенції минулих періодів територіальними громадами регіону спрямовувалися на ремонти та облаштування укриттів, оснащення закладів освіти персональними комп’ютерами та мультимедійним обладнанням, придбання автобусів, здійснення заходів пов’язаних із забезпеченням пожежної безпеки, встановлення камер відеоспостереження та кнопок виклику поліції охорони, підключення закладів освіти до високошвидкісного Інтернету, заходи територіальної оборони.

Невикористані залишки коштів, у разі забезпечення в повному обсязі обов’язкових виплат на оплату праці на поточний бюджетний рік, можуть спрямовувати на оновлення матеріально-технічної бази закладів освіти. Це відбувається відповідно до Порядку та умов надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 14.01.2015 № 6.

Та на кінець року у регіональних бюджетах помітили накопичення цих коштів. Тому залишки субвенцій з рахунків громад повернули до державного бюджету.

Чому школи не використовують кошти, якщо вони вже виділені? Олександр Лончак пояснив так:

“Причин може бути кілька. Кошти використовуються на місцевому рівні дуже повільно, найчастіше вже після початку навчального року. Часто не встигають їх освоїти. Брак фахівців із публічних закупівель на місцях гальмує проведення тендерів. Я неодноразово звертав увагу і наголошував на необхідності своєчасного і раціонального використання коштів держбюджету. Залишки освітньої субвенції не мають накопичуватись, а повинні ефективно працювати на підтримку галузі освіти та економіки в цілому, ще й в цей непростий час”, – повідомив він в інтерв’ю виданню digest.od.ua.

Разом з тим, Кабінет Міністрів передбачив Одеській області освітня субвенція на 2023 рік у сумі 5 658 784,1 тис. грн, що на 447 879,7 тис. грн (це на 7%) менше. Питання «достатності» чи «недостатності» фінансування риторичне, – каже пан Лончак. Передовсім треба розуміти, в яких умовах живе країна. Щодо галузі освіти переконаний: передбачених на наступний рік грошей вистачить.

Це достатній ресурс, який гарантує виплату заробітної плати вчителям. І навіть окремо уперше передбачена субвенція на облаштування бомбосховищ при закладах освіти, також планується і фінансування закупівлі шкільних автобусів з метою поповнення шкільних автопарків для організації підвезення здобувачів освіти.

“Діти вчаться, вчителі працюють, а за цим стоять питання коштів, рішень, організації. Зараз навчання може не відповідати бажанню батьків, дітей чи вчителів. І можливо, комусь і хочеться хоча б на день повернутись до безтурботних днів, коли одні й ті самі обличчя миготіли, як у попередньому житті, з понеділка по п’ятницю. Але це вимога часу. За рік можна навчитись навіть деяких професій і ми не маємо позбавляти дітей можливостей та майбутнього”, – поділився Олександр Лончак.

Лончак

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *