Зруйновані, та нескорені: як зимують жителі Балабанівки в Миколаєві? ВІДЕО

Знімальна група СИЛИ ГРОМАД разом з волонтерами з БФ “Світло допомоги” (м. Одеса) побували у сусідньому Миколаєві. Сюди, в Корабельний район міста, привезли гуманітарний вантаж, та побачили страшні наслідки руйнувань російськими військами. 

Пенсіонеру Володимиру Макроцькому – 66 років. Його будинок по вулиці Кубинській в Миколаєві росіяни розбомбили ще 7 березня 2022 року. Сюди за один день прилетіло аж… три ракети.

Чоловік пригадує: спочатку погасло світло, поки вийшов подивитись – смертоносний снаряд влетів просто до кімнати, в якій щойно був.  Як вцілів, сам дивується:

“Мене Бог з хати вивів. Я пішов подивитись до курей, в цю кімнату друга (ракета) влетіла, вернувся – ліг за горіх, третя прийшла. Секунда раніше був би і все, вже б напевно, пиріжки їли”, – пригадує Володимир Олександрович. 

У будинку зруйновано все, згоріла стеля, вибиті шибки, уламки меблів. Пенсіонер відновлює житло сам з підручних матеріалів, а поки живе у сусідів навпроти. Виїздити з Миколаєва Володимир від початку не збирався , – каже, нема до кого: з дружиною розлучився. Вона 15 років живе в Італії, син помер. Ділиться: самотужки будував свій будинок, а буквально за мить втратив абсолютно все, що мав.

“Що воно мені мішало чи що? Прийшли освободітелі, секунду діла, – і нема. Я старався будував, мені потрібно на старість оце? Зараз би лежати відпочивати, а мусиш відновлювати”, – бідкається пенсіонер.

На згадку про “любов” росіян до українців лишились уламки від ракет. Нема у Володимира Олександровича тепер ні хати, ні господарства, ні прихистку на зиму, та “звільнений” росіянами, не втрачає оптимізму.

МиколаївБалабанівка – так називають територію на околиці Миколаєва у Корабельному районі міста. Сюди рашисти гатили ще навесні, щоб поцілити у військових Збройних Сил. Натомість знищили житло мирних мешканців.

Вулиці, які донедавна прикрашали красиві будинки, зараз розтрощені: знесені дахи, побиті сонячні панелі, багато будинків згоріло, в інших – пошматована обшивка, бетонні стовпи у слідах від уламків ракет. Можна лише уявити,  що стається з людиною, якщо таке потрапить в тіло.

Військові розповідають: під час обстрілів сюди поцілили два “смерчі”, кілька боєприпасів скинули з літаків. Мабуть, цілились у блок-пост на дорозі, але потрапили в житло людей.

Біля одного з будинків згоріло одразу дві автівки, – господарям пощастило, що в момент обстрілу не перебували на вулиці.

Майже всі жителі з Балабанівки виїхали, поодинокі люди охороняють хати сусідів та підгодовують тварин.

Тутешню школу-гімназію росіяни розвалили вже у розпал літа, 28 липня 2022 року. Від неї мало що залишилось, тут повністю зруйнований спортзал, пошкоджено кабінети. Волонтерам з Одеси показали нищівні наслідки “руського міра”.

І хоч росіяни відступили набагато далі від Миколаєва, коли Збройні Сили “витиснули” їх з Херсона, – повертатись сюди військові ще не радять. Пояснюють: високий ризик обстрілів та нових руйнувань.

Більше – у ВІДЕО від СИЛИ ГРОМАД.

Авторка – Оксана Піднебесна 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *