Птах з Червоної книги: на одеському Придунав’ї збудували платформу для гнізд пеліканів

На Одещині на одному з озер у дельті Дунаю закінчилися роботи із будівництва штучної платформи для гніздування кучерявого пелікана в рамках ініціативи «Шлях життя пелікана».

Команда Rewilding Ukraine, яка відповідає за цей проект, сподівається, що вже цього сезону крилаті велетні побудують на ній свої гнізда.

Стаціонарна платформа площею 60 квадратних метрів була побудована з дерев’яних дошок та брусів і зверху вкрита очеретом, щоб зробити її більш схожою на природне утворення й більш затишною для птахів. Досвід використання таких платформ у інших країнах, наприклад в Болгарії, показує, що кучеряві пелікани залюбки будують свої гнізда на цих штучних острівцях, захищених від хижаків та турбування.

«Ми маємо надію, що зимою побачимо перших пеліканів на нашій платформі. Рожеві пелікани в Європі гніздяться у одній величезній колонії на території Румунії, але кучеряві будують свої гнізда на різних водоймах, від Греції до України. Вже кілька років в нашій країні, нажаль, не було помічено їх гнізд, тож за допомогою цих платформ ми намагаємося створити для них належні умови для розмноження. Минулого року плавучі платформи були побудовані у зовнішній дельті. Тож разом з цією ми маємо вже дві гарних можливості для кучерявих пеліканів започаткувати нові гніздові колонії в українській частині дельти Дунаю», – розповідає Олег Дьяков, фахівець з відновлення екосистем Rewilding Ukraine.

Турбування птахів на гніздах є одним з факторів, які негативно впливають на популяцію цих вразливих велетнів. Тож вони шукають віддалені ділянки, оточені водою, щоб захистити своїх пташенят від хижаків та людей. Платформи сприймаються пеліканами як острівці, вкриті рослинністю. Додатково деякі платформи облаштовують штучними реалістичними фігурами кучерявих пеліканів, щоб привабити справжніх птахів.

«Цього року рівень води в Дунаї та Придунайських озерах був вкрай низький, що дозволило побудувати стаціонарну платформу на мілководді одного з цих озер. Пересихання озер – це природній процес, який відбувається раз на десятиліття і дозволяє ущільнити дно озера та очистити його. Наступного року вода та риба повернуться в озеро, якщо воно має природній зв’язок з рікою, і ми побачимо тут справжнє буяння життя. Щоб уникнути вандалізму і зменшити ймовірність турбування птахів, ми не називаємо місця, де саме знаходиться платформа. Ще одна платформа має бути побудована наступного року в іншому районі української дельти Дунаю», – додає Михайло Нестеренко, виконавчий директор Rewilding Ukraine.

Кучерявий пелікан є одним з найбільших птахів у світі, із розмахом крил майже у три метри і вагою понад 10 кг. Побачити групу цих величних рибоїдів, що разом здіймаються і кружляють у повітрі – незабутнє видовище. Цей вид є цікавим для споглядання для багатьох бьордвотчерів (спостерігачів за птахами) та просто пересічних людей. Регіони, де мешкають ці велетні, приваблюють туристів звідусіль. Тож місцеві громади виграють від сусідства з пеліканами.

Кучерявий пелікан надзвичайно вразливий всюди, де він зустрічається. Цей птах включений до Червоного списку МСОП в категорії “Вид, близький до загрозливого стану”, а також до Червоної книги України. Протягом останніх десятиліть світова популяція виду зазнала різкого скорочення через зіткнення з лініями електропередач, втрату оселищ, турбування, пташиний грип, переслідування рибалками та недостатню обізнаність серед місцевих громад.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *