Відомий вчитель фізики з Одеси розповів, як проводить уроки під час відключень світла

Народний вчитель України Павло Віктор, який викладає фізику понад 40 років та має ютуб-канал з майже мільйоном підписників розповів Суспільному, як доводиться працювати під час відключень світла та наскільки війна впливає на рівень знань дітей.

Стабілізаційні відключення, повітряні тривоги та освіта

Ще до початку стабілізаційних графіків відключень в Одесі Павло Віктор вже мав досвід переривання уроків. Через те, що його учням вимикають світло в різний час, то до кожного він має індивідуальний підхід:

Коли повітряна тривога, то ми уроки перериваємо, але в записі діти додивляться уроки до кінця. У нас синхронний режим, коли ми бачимо один одного на екрані переривається і залишається асинхронний. Я записую урок до кінця, вже без дітей. Коли повітряна тривога починається, то нічого не поробиш. Правила двох стін виконуємо й все. Потім діти додивляються урок і роблять домашнє завдання”.

За словами Павла Віктора, тести та домашні завдання він завантажує до платформи Classroom, через яку потім перевіряє результати учнів. Коли учні мають світло, то вони виконують усе необхідне. Система зберігає їх результати, які потім бачить вчитель. Після перевірки завдань оцінки він переносить до електронного журналу.

Ну що ж зробити, якщо не буде світла, то онлайн скасовується. Ми можемо працювати в асинхронному режимі. Тоді коли є світло, я записую уроки та завантажую їх в інтернет. Коли є світло, діти можуть продивитися ці уроки та виконати домашнє завдання, я його перевірю. Контрольні роботи можна проводити, якщо це тести, онлайн-тести”, — пояснює фізик.

Як змінився рівень знань дітей під час війни

За словами вчителя, за час дистанційного навчання рівень знань учнів знизився. Це позначилось і на складності запитань ЗНО минулого літа. Держава усвідомлювала, що знання будуть невисокі й оцінювати строго дітей не варто.

Фізик стверджує, що батькам важливо пояснити важливість навчання для майбутнього життя дитини та стимулювати її до нього.

“Вони повинні пояснити дитині, що від того чи буде вона навчатися, чи ні залежить її майбутнє. Чи знайде вона хорошу роботу, яке буде гарно оплачуваною. Треба навчити дитину, що в будь-який момент часу, коли є світло або коли вона просто має час, то його варто витрачати на навчання, не на розваги. Зараз такий час, що не до жартів”, — наголосив Павло Віктор.

Нагадаємо, Павло Віктор викладає фізику в Рішельєвському ліцеї. Також він знімає відео для ютуб-каналу, в яких в доступній формі та на прикладах пояснює свій предмет. Наразі на канал підписались майже мільйон користувачів, а відео сумарно мають понад 62 млн переглядів.

Минулого року Павло Віктор переміг на всеукраїнському конкурсі Global Teacher Prize Ukraine 2021 у номінації “Вибір українців” та потрапив до списку топ-50 найкращих вчителів країни. У 2009 він отримав звання Заслужений учитель України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *