Як сонячні батареї у власній садибі можуть врятувати від відключень? ВІДЕО

Жителька Таїровської селищної громади, що під Одесою, Юлія Молодожен встановила станцію із сонячними панелями в рамках програми “Зелений тариф”. У 2018 році це коштувало понад 100 тисяч гривень. Відтоді її будинок – зі встановленими на даху і піддашшю сонячними панелями. Жінка поділилася досвідом використання джерела альтернативного живлення та пояснила, чи вигідно це.

“Це та конструкція, яка встановлюється за певних умов. Для найбільш ефективного отримання сонячної енергії радять встановлювати сонячні панелі на південному напрямку…У мене станція загальної потужності десять кіловатів, кожна панелька, вона маленька від 250 ватів, тобто як лампочка, для того, щоб назбирати десять кіловатів, треба встановити досить багато цих панелей”, — розповідає власниця Юлія Молодожен.

Також панелі встановлені й на даху з двох боків. Від всіх конструкцій йдуть дроти, що передають енергію в інвертор. Для обліку цього процесу є лічильник.

Отут розташований прилад, який називається інвертор, вони є дуже різні, вони є різної потужності, все залежить від потужності сонячної станції. Що робить цей прилад? Сонячна енергія, яка преображається панелями, вона перетікає до цього приладу і потім вже передається в мережу, де її можуть отримати різні споживачі…Коли я починала у 2018 році, мені вся ця конструкція обійшлася десь понад 100 тисяч гривень”, — каже Юлія Молодожен.

Коли відбуваються віялові вимкнення електрики, енергія сонця також в мережу не подається.

Для того, щоб забезпечити свій будинок енергією сонця вдень за відсутності вимкненого світла є така технологія, яка має назву гібридна сонячна електростанція. Під неї встановлюється гібридний інвертор, який поєднується з наявною мережею і фактично, коли вимикається електрика, він сонячну енергію спрямовує на акумулятор. Оця велика батарея – це акумулятор, який дозволяє, під час відсутності енергії, живити будинок виключно з цієї батареї”.

Забезпечити електрикою будинок під час віялових відключень: жителька Одеси встановила сонячні панелі
Юлія Молодожен показує, як працює гібридна електростанція, яка в разі вимкнення світла в будинку живиться від енергії, виробленої сонячними панелями. Фото: Суспільне Одеса

Окупаються такі сонячні станції від чотирьох до п’яти років, говорить Юлія:

“Якщо, наприклад, я згенерувала 1000 кіловатів і скинула в мережу, а будинок мій спожив 200 кіловатів, то держава мені компенсує оцю різницю. Наразі після російської окупації у нас фактично змінилися умови, наразі також є компенсація, але вона часткова, тобто держава мені компенсує не всю суму, яку я їй продала в мережу, а тільки ту, яку вона може на цей час мені оплатити”, – пояснила вона.

Джерело – Суспільне

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *